Adıyaman Müzesi'nde bulunan bir grup pişmiş toprak kandil
A group of terracotta oil lamps in Adıyaman Museum
- Tez No: 857386
- Danışmanlar: PROF. DR. KORKMAZ MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Adıyaman Müzesi, Kandil, Pişmiş Toprak, Adıyaman Museum, Lamps, Terracotta
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Geçmişten günümüze farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Adıyaman ili konum ve coğrafya açısından oldukça önemlidir. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adıyaman kültürler arası etkileşimin kilit noktalarının birinde bulunmaktaydı. Fırat nehri ile yakınlığı sayesinde stratejik bir önemi de bulunuyordu. Bünyesinde barındırdığı birçok ören ve antik kentlerinin yüzey araştırmaları ve yapılan kazılar neticesinde farklı buluntu gruplarıyla zenginleştirilmiş Adıyaman Müzesi şehir merkezinde Atatürk Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Adıyaman Müzesi'nde bulunan 80 adet kandilin 5 başlık atında toplanması ve bu başlıklar altında 17 tip oluşturulmuş ve bu kandiller değerlendirilmiştir. Arkaik Dönem'e tarihlenen ilk örneklerimiz Erken Bizans Dönemi'ne kadar geniş bir tarih aralığına sahiptir. Bu kandillerin tarih aralığının genişliği bölgenin kültürel anlamda zenginliğinin de bir göstergesi olmuştur. Kazı ve satın alma yolu ile müzeye kazandırılan kandillerin büyük bir kısmı müze deposunda korunurken küçük bir kısmı da teşhir edilmektedir. Bu kandillerin değerlendirilip yorumlanması ağırlıklı olarak kandilin gösterdiği form ve burun yapılarıyla yapılmaktadır. Farklı çalışmalardan benzer kandillerinde bulunması ve karşılaştırılmasıyla çalışmamızda bulunan pişmiş toprak kandil örneklerini tarihleri desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Adıyaman province, which has hosted different civilizations from the past to the present, is very important in terms of its location and geography. Adıyaman, which has hosted many civilizations, was among the key points of intercultural interaction. It also had a strategic importance thanks to its proximity to the Euphrates river. The Adıyaman Museum, which has been enriched with various finds from the surface researches and excavations of many ruins and ancient cities it contains, is located on Atatürk Boulevard in the city center. 80 oil lamps in Adıyaman Museum were collected under 5 headings and 17 types were created under these headings and these oil lamps were evaluated. Our first examples dated to the Archaic period have a wide range of dates back to the Early Byzantine Period. The width of the date range of these oil lamps has also been an indicator of the cultural richness of the region. While most of the oil lamps brought to the museum through excavation and purchase are preserved in the museum warehouse, a small part is on display. Evaluation and interpretation of these lamps is mainly done with the form and nose structures of the lamp. The dates of the terracotta oil lamps found in our study were supported by the presence and comparison of similar lamps from different studies.