İstanbul / Beşiktaş ilçesindeki Osmanlı dönemi çeşmeleri
Fountains of the Ottoman period in Istanbul / Besiktas district
- Tez No: 857384
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN KÖŞKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Osmanlı, Beşiktaş, Çeşme, Süsleme, Üslup, Istanbul, Ottoman, Besiktas, Fountain, Ornament, Style
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 802
Özet
Osmanlı imparatorluğuna uzun yıllar ev sahipliği yapmış İstanbul, devrin başkent üslubunu yansıtan çeşitli mimari eserleri bünyesinde barındırmasıyla özel bir yere sahiptir. Bunların içerisinde özellikle XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı sanatında belirginleşen değişimin izlendiği çeşme ve sebiller dikkat çekici yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın odak noktasını kimi zaman aynı teknik ve üslupta, kimi zaman ise değişen ve gelişen üslup anlayışıyla inşa edilen Osmanlı dönemi Beşiktaş çeşmeleri oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında Beşiktaş ilçesinde toplam 78 çeşme tespit edilmiştir. Bunlardan sağlam vaziyette günümüze ulaşan 49 çeşmenin, XVII. yüzyılın son çeyreği ile XX. yüzyılın ilk çeyreği arasında inşa edildiği belirlenmiştir. Çeşmeler üzerinde Batılılaşma Dönemi üslup özellikleri mimari ve tezyini bakımdan incelenerek Osmanlı çeşme mimarisindeki yeri saptanmıştır. Tipolojik olarak sınıflandırılan çeşmelerin malzeme ve teknik özellikleri üzerinde durulmuş, süsleme özellikleri motif ve kompozisyon açısından irdelenerek, başkent ekolünde izlenen üslup etkileri Anadolu örnekleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca çalışma sahasında adı ve tarihi belirli olmayan çeşmelerin de mimari ve süsleme analizleri yapılarak tarihlendirilmesi ve literatürdeki yerleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Istanbul, which hosted the Ottoman Empire for many years, holds a special place with its diverse architectural structures that reflect the capital style of the era. Among these, fountains and sebil fountains, which showcase the distinct changes in Ottoman art especially from the 18th century onwards, stand out as remarkable constructions. The focal point of this study is the Ottoman-era Beşiktaş fountains, constructed at times with the same technique and style, and at other times reflecting changing and evolving stylistic approaches. Within the scope of this study, a total of 78 fountains have been identified in the Beşiktaş district. Among them, 49 fountains that have survived in a sound condition have been determined to have been built between the last quarter of the 17th century and the first quarter of the 20th century. The Westernization Period stylistic features on the fountains have been examined in terms of architecture and ornamentation, determining their place in Ottoman fountain architecture. The material and technical features of the classified fountains have been emphasized, and their decorative characteristics, motifs, and compositions have been analyzed. The stylistic influences followed in the capital tradition have been compared with Anatolian examples. Furthermore, architectural and decorative analyses have been conducted on fountains without specified names and dates within the study area, aiming to determine their historical context and their place in the literature.