Adrenal insidental kitlelerin retrospektif analizi
Retrospective analysis of adrenal incidental masses
- Tez No: 857398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN BALDANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Adrenal insidentaloma, Subklinik Cushing sendromu, Feokromositoma, Hiperaldosteronizm, Cushing sendromu, Adrenal incidentaloma, Subclinical Cushing's syndrome, Pheochromocytoma, Hyperaldosteronism, Cushing's syndrome
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İnsidental olarak 1 cm ve üzerinde saptanan adrenal kitleler (adrenal insidentaloma), sıklıkla benign ve nonfonksiyone tümörlerdir. Bu çalışmanın amacı adrenal insidentalomalı hastaların radyolojik görüntü özelliklerini, endokrinolojik taramalarını ve histolojik tanılarını değerlendirmektir. Çalışmamıza 01.01.2013 ve 31.12.2022 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Polikliniğine insidental olarak adrenal kitle nedeni ile başvuran ya da poliklinik kontrollerinde adrenal kitle saptanan 246 hasta dahil edildi. Çalışmamızda hastaların demografik ve klinik özelliklerini, hormonal durumlarını, radyolojik görüntüleme yöntemleri ile elde edilen bulgularını, tedavilerini ve histolojik tanılarını retrospektif olarak incelemeyi amaçladık.Hastaların klinik bilgileri biyokimyasal sonuçları ve görüntüleme özellikleri retrospektif olarak dosya ve hastane bilgi sistemınden elde edilerek kaydedildi. Hastaların yaş ortalamaları 55,69 ±11,15 olarak bulundu. Kadın/erkek oranı 2 olarak sonuçlandı .Hastaların %83'ü (n=204) nonfonksiyonel %17'si (n=42) fonksiyonel kitleye sahip olarak değerlendirildi. Çalışmamızda fonksiyonel olarak değerlendirilen kitlelere yapılan kategorizasyonda feokromositoma %2.4 (n=6 ), subklinik cushing sendromu %8.1 (n=20 ), primer hiperaldosteronizm %1.6 (n=4), cushing sendromu %4.9 (n=12) oranında görülmüştür. Fonksiyonel olarak değerlendirilen grup tüm hastaların %17'sini (n=42) oluşturmaktaydı. Fonksiyonel kitleler arasındaki değerlendirmede %28.5 (n=12) hastanın cushing sendromu ,%14.2'si ( n=6) feokromasitoma, %9.5 (n=4) primer hiperaldosterizm, %47.6 (n=20) nın subklinik cushing sendromu olduğu görüldü. Adenom yerleşim tarafı özelliklerinde ise %46.3'nün (n=114), sol %38.6'nın (n=95) sağ, %15 n=37 bilateral olmak üzere sol taraflı yerleşimin daha fazla olduğu görüldü. Bizim çalışmamızda da literatürdeki farklı çalışmalara benzer şekilde fonksıyonel kitlelerde boyutların 4 cm'den büyük olma oranları istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek tespit edildi (p=0,006).Hastaların %64,6'sında (n=159) MRG ile %34,1 BT ,%1,2 USG ile görüntülemeleri yapılmıştı .Hastalarin % 93,9 nın (n=231) kıtlesının 4 cm den küçük oldugu saptandı . Çalışmamızda adenom ve adenom dışı kitlelerin boyut ortalamaları karşılaştırıldığında kistlerin ortalama boyutunun diğer lezyonlardan anlamlı düzeyde daha büyük olduğu belirlendi.DEXA ölçümü yapılan 41 hastanın %19,5 (n= 8) nda osteoporoz saptandı. Bu bulgulara dayanarak adrenal insidentalomanın tanısal yaklaşımında başlangıç biyokimyasal ve radyolojik değerlendirme sonuçları yol gösterici olabilecektir. Büyük boyutlu adenomların fonksiyonel olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Endokrin değerlendirme sessiz hormon üretimlerinin tanımlanması için önerilmektedir.Sonuç olarak tüm adrenal insidentolama olguları fonksiyonellik ve malignite olasılığı göz önünde tutularak gerekli hormonal ve radyolojik değerlendirmenin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Adrenal masses (adrenal incidentaloma) detected incidentally at 1 cm or more are often benign and nonfunctional tumors. The aim of this study is to evaluate the radiological imaging features, endocrinological scans and histological diagnoses of patients with adrenal incidentaloma Our study included 246 patients who applied to the Endocrinology and Metabolism Diseases Polyclinic of Selçuk University Medical Faculty Hospital between 01.01.2013 and 31.12.2022 with an incidental adrenal mass or who were found to have an adrenal mass in their outpatient clinic controls We aimed to retrospectively analyze the demographic and clinical characteristics, hormonal status, findings obtained by radiological imaging methods, treatments and histological diagnoses of patients diagnosed with adrenal incidentaloma in our study.. The clinical information, biochemical results and imaging characteristics of the patients were recorded retrospectively from the file and hospital information system. The mean age of the patients was found to be 55.69 ±11.15 years. The female/male ratio resulted in 2 Of the patients, 83% (n=204) were considered nonfunctional and 17% (n=42) had a functional mass. In our study, pheochromocytoma was 2.4% (n=6), subclinical Cushing's syndrome 8.1% (n=20), primary hyperaldosteronism 1.6% (n=4), cushing's syndrome 4.9% (n=12) in the categorization of functionally evaluated masses. The functionally evaluated group comprised 17% (n=42) of all patients. In the evaluation among functional masses, 28.5% (n=12) of the patients had Cushing syndrome, 14.2%(n=6) pheochromocytoma, 9.5% (n=4) primary hyperaldosterism, 47.6% (n=20) subclinical Cushing's syndrome. In the adenoma localization side features, 46.3% (n=114), left 38.6% (n=95) right, 15% n=37 bilateral, left-sided localization was more common. Similar to other studies in the literature, in our study, the rates of functional masses greater than 4 cm were found to be statistically significantly higher (p=0.006). In 64.6% (n=159) of the patients, radiological imaging was performed with MRI, 34.1% with CT and 1.2% with USG. The mass of 93.9% (n=231) of the patients was found to be less than 4 cm.In our study, when the mean size of adenoma and non-adenoma masses were compared, it was determined that the mean size of the cysts was significantly larger than the other lesions. .Osteoporosis was detected in 19.5% (n= 8) of 41 patients who underwent DEXA measurement Based on these findings, initial biochemical and radiological evaluation results may be guiding in the diagnostic approach of AI. It should be considered that large sized adenomas may be functional. Endocrine evaluation is recommended to identify silent hormone productions. As a result, it is recommended to perform the necessary hormonal and radiological evaluation in all cases of adrenal incidental, considering the functionality and possibility of malignancy.