Yerel yönetimlerde kadın temsili ve toplumsal hayat: Kahramanmaraş ili örneği
The problem of women's representation in local governments: The case of Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 857413
  2. Yazar: ZERRİN AKÇINAR ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ BELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Temsili, Yerel Yönetimler, Siyasete Katılım, Kahramanmaraş, Representation of Women, Local Governments, Participation in Politics, Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yerel yönetimler, gündelik yaşamlarımızı doğrudan etkileyen politika ve faaliyetlerin oluşturulmasında oldukça önemli mekanizmalardır. Yerel yönetimlerde belediyeler temel alınarak temsil noktasında kadının yeri, yaşadığı sorunlar, temel eşitsizlik alanları ve bu alanların saptanması incelemeye değer bir konudur. Yerel yönetimlerde temsilde yer alan kadınların problemlerinin tespit edilmesi, kadınların eşitsiz temsiline ilişkin mücadele alanlarının geliştirilmesini sağlayacaktır. Toplumsal hayat içerisinde mücadele veren kadın temsil noktasında da görünür olmalıdır. Çünkü kadının toplumsal ve siyasal hayatta etkin olabilmesi yerel yönetimlerde fiilen bulunup politik kararlar vermesi ve yönetime katılmasıyla imkân bulur. Dolayısıyla kadınların yönetimde söz sahibi olmaları konusu desteklenmelidir. Bu çalışma, kadın çalışmaları alanında tarih boyunca önemli bir yere sahip olan kadın ve yerel yönetimler arasındaki ilişkiye dair yapılan incelemelere ve literatüre önemli bir destek sağlayacaktır. Çalışmanın amacı Kahramanmaraş ilinde yerel yönetimler alanında çalışan kadınların çalışma süreçlerinde karşılaştıkları problemler, oranları ve bu problemlere çözüm önerileri getirmektir. Yapılan çalışmada literatür taramasının yanı sıra derinlemesine mülakat yöntemi benimsenmiş ve bu çerçevede konu ile ilgili yirmi beş kadın ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın kapsamı sadece Kahramanmaraş ilinde yerel yönetimlerde şu an aktif olarak çalışmakta olan kadınlarla sınırlıdır. Kadınların kendi deneyimlerinden yapılan değerlendirmeler sonucun ve araştırmanın niteliği açısından önemlidir. Araştırma içerisinde yapılan görüşme ve değerlendirmelerde Kahraman ilinde yerel yönetimlerde çalışan kadınların istihdamı ve sorunlarına ilişkin birtakım çalışmaların yapıldığı ancak bu çalışmaların gerek temsil oranı gerekse çalışma esnasında karşılaşılan problemlere ilişkin yeterli olmadığı görülmüştür. Bu durum kadına yönelik cinsiyet ve ekonomik temelli bir ayrımcılığa yol açmaktadır. Yerel yönetimlerde kadının eşit temsilinin sağlanması özelde Kahramanmaraş ilinde genelde ülkede eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik ayrımcılığın kaldırılması ve ülkenin kalkınması bakımından faydalı olacaktır. Bu bakımdan sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarıyla beraber devletin ilgili organları ve siyasi partiler bu eşitsizliğin kaldırılması için gerekli çalışmaları yapmalılardır.
Özet (Çeviri)
Local governments are very important mechanisms in creating policies and activities that directly affect our daily lives. It is a subject worth examining the place of women in representation in local governments, the problems they face, the main areas of inequality and the determination of these areas, based on municipalities. Identifying the problems of women representing in local governments will enable the development of struggle areas regarding the unequal representation of women. Women who struggle in social life should also be visible in terms of representation. Because women can be active in social and political life by actually being present in local governments, making political decisions and participating in management. Therefore, the issue of women having a say in management should be supported. This study will provide significant support to the studies and literature on the relationship between women and local governments, which has had an important place throughout history in the field of women's studies. The aim of the study is to reveal the problems faced by women working in local administrations in the province of Kahramanmaraş during their working processes, their rates, and to suggest solutions to these problems. In the study, in addition to literature review, in-depth interview method was adopted and within this framework, face-to-face interviews were held with twenty-five women on the subject. The scope of the study is limited only to women who are currently actively working in local governments in Kahramanmaraş province. Evaluations made from women's own experiences are important for the quality of the result and the research. During the interviews and evaluations made within the research, it was seen that some studies were carried out on the employment and problems of women working in local governments in Kahramanmaraş province, but these studies were not sufficient regarding both the representation rate and the problems encountered during the study. This situation leads to gender and economic-based discrimination against women. Ensuring equal representation of women in local governments will be beneficial in terms of ensuring equality in the country in general, in Kahramanmaraş province in particular, and in terms of eliminating discrimination against women and the development of the country. In this regard, non-governmental organizations, public institutions and organizations, relevant bodies of the state and political parties should carry out the necessary work to eliminate this inequality.