Geri Dön

Dijital teknoloji bağlamında resim fotoğraf ilişkisinde gerçeklik algısı ve hiperrealizm

Perception of reality and hyperrealism in the relationship between painting and photography in the context of digital technology

  1. Tez No: 857427
  2. Yazar: KIVANÇ ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SEZER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 152

Özet

İnsanlık tarihi ile neredeyse eşdeğer olan resim, hemen hemen her dönemde insanoğlunun kendini ifade etme yöntemlerinden biri olmuştur. Yeri gelmiş gündelik ihtiyaçlar ve kendinden sonraki kuşaklara belge bırakma, yeri geldiğinde de duygu ve düşüncelerini aktarma aracı olarak resim kullanılmıştır. İfade biçimi olarak insanoğlunun yüzyıllardır yaptığı araştırmalar ve geliştirdiği birçok tekniği uyguladığı platform ise sanattır. İnsanoğlu var olduğu andan itibaren gerçekliği aramış ve gerçeklik bağlamında eserler ortaya koyduğu dönemler olmuştur. Öyle ki, bu dönemlerde yapılan eserlerin başarısı geçekliği ne kadar gerçek resmederse o denli başarılı sayılmasına bağlı idi. Zamanla teknolojinin gelişmesinden sanata ve özellikle de resim payını almıştır. Fotoğraftaki görüntülemede yaşanan gelişmeler, gerçekliğin kayıt altına alınmasının hızlanması fotorealist ressamları cezbederek dikkatlerini çekmiştir. Fotorealist ressamlar, eserlerini oluştururken makinenin o dönemki teknolojisinden yararlanıyorlardı. Yaşanan dijital devrim ile fotoğraf alanında adeta çığır açılmış ve fotoğrafın hızlı üretilmesinin yanında aynı zamanda görüntülerin kalitesi bağlamında da üst seviyelere gelmiştir. Öyle ki görülen gerçekliğin ötesindeki keskin odak gerçekliği artık fotoğraf makinelerinin gelişmiş düzeyleri sayesinde gözler önüne serildi. Bu da hiperrealist ressamların dikkatini çekerek var olan gerçekliğin görülen gerçeklikten daha gerçek olduğu eserlere imza atmasını sağlamıştır. Ortaya çıkan eserler incelendiğinde; tarihsel süreç içerisinde resim ve fotoğraf ilişkisi bağlamında hiç olmadığı kadar resim sanatı fotoğraftan tam destek alarak keskin gerçekliğin ön plana çıkarıldığı ve yansıtıldığı dönem olmamıştı. Bu tez çalışmasında, tarihsel süreç içerisinde resim ve fotoğraf arasındaki bağ irdelenmiş ve fotoğraf alanındaki gelişen teknoloji ile resim sanatının etkilenmesi ve geldiği son durum üzerinde örnekler üzerinden ele alınmıştır.

Özet (Çeviri)

Painting, which is almost equivalent to human history, has been one of the methods of self-expression of human beings in almost every period. Painting was used as a means of meeting daily needs, leaving documents to the next generations, and, when necessary, conveying feelings and thoughts. As a form of expression, art is the platform where human beings apply many of the researches and techniques they have developed for centuries. Since the moment of existence, human beings have searched for reality and there have been periods when they produced works in the context of reality. So much so that the success of the works made in these periods depended on the more realistically they depicted reality, the more successful they were considered to be. Over time, art, and especially painting, has taken its share from the development of technology. The developments in imaging in photography and the acceleration of recording reality attracted the attention of photorealist painters. Photorealist painters were taking advantage of the machine technology of that period when creating their works. With the digital revolution, a breakthrough has been made in the field of photography, and in addition to the rapid production of photographs, the quality of the images has also reached higher levels. So much so that the sharp focus reality beyond the visible reality has now been revealed thanks to the advanced levels of cameras. This attracted the attention of hyperrealist painters and enabled them to create works in which the existing reality is more real than the reality seen. When the resulting works are examined; In the historical process, in the context of the relationship between painting and photography, there has never been a period in which the art of painting has been brought to the fore and reflected sharp reality with full support from photography. In this thesis, the bond between painting and photography has been examined throughout the historical process, and the influence of the developing technology in the field of photography and the current situation of the art of painting have been discussed through examples.

Benzer Tezler

  1. Çağdaş tiyatroda dijital gösterim ve medya teknolojisi - intermediality

    Digital representation and media technology in contemporary theatre - intermediality

    MEHMET ÖZBEK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Üniversitesi

    Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ NALÇAOĞLU

  2. Resim-iş öğretmenliği programında fotoğrafın işlevi ve yeri

    The function and importance of photography in the programme of art and craft training

    MERT GÜRHAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. MEZİYET MOZAKOĞLU

    PROF.DR. ÜMRAN BULUT

  3. Etkileşimli dijital teknolojiler bağlamında beden mekan deneyimi

    Experience of body and space in the context of interactive digital technologies

    RABİA UCAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. PELİN DURSUN ÇEBİ

  4. Osmanlı minyatürlerinde mekan - Matrakçı Nasuh örneği

    The use of space in ottoman miniature paintings: The case of Matrakçi Nasuh

    AYŞE ÇETİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    MimarlıkDokuz Eylül Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HİKMET GÖKMEN

  5. Güzel sanatlar bağlamında dijital fotoğraf sanatını tanımak ve interaktif cd ile anlatmak

    Recognition of fine arts in the context of digital photography art and tell with interactive cd

    M. MENGÜ ÖÇAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Bilim ve TeknolojiAnadolu Üniversitesi

    Resim Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. FARUK UĞURLU