Kelkit Çayı Gazetesi (1979-1984)
Kelkit Çayı Newspaper (1979-1984)
  1. Tez No: 857468
  2. Yazar: İSMAİL TÜRKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALANKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Gazete, Yerel Basın, Gümüşhane, Kelkit, Newspaper, Local Press, Gumushane, Kelkit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezin konusu çok uzun yıllar boyunca Gümüşhane Kelkit ilçesinde yerel basın fonksiyonunu tek başına yerine getiren Kelkit Çayı gazetesi oluşturmaktadır. 1979-1984 yılları arasındaki sayılarına ulaşılabilen gazetenin içerinde bulunan haber ve yazılar analiz edilmiştir. İlçenin geçmişteki sosyo-kültürel yaşamı hakkında bilgiler barındıran çalışmanın literatür bölümünde, matbaanın gelişimi ile başlayan gazetecilik faaliyetleri, Osmanlı Devleti'nde gelişmeler ve Cumhuriyet Dönemi gelişmeleri yer almaktadır. Ayrıca çalışma Gümüşhane basınının geçmişi ve bugünkü durumu hakkında bilgiler barındırmaktadır. İlçenin yakın tarihi ile ilgili bilgilerde bulunan bu çalışma 80'li yılların başında küçük bir Anadolu ilçesinde gazetecilik pratiklerinin ne denli yapılabildiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is Kelkit Çayı newspaper, which has been responsible fort he local pres function in the Gumushane Kelkit districtfor many years. The news and articles in the accessible issues in news papers from 1979 to 1984 were anaylzed. İn the literary section of the study, containing information on the socio-cultural life of the region, there are journalism activities that started with the developoment at printing press, developements in the Ottoman Empire and developements in the Republicon period. İn addition, the study contouins information about the past and present situation at the Gumushane pres. This research provides information on the region's recent history, revealing how muchjournalism could have taken in small Anatolion town in the early 1980s.