3D kulak kalıbı ve konvansiyonel kulak kalıplarında etkinliğin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of 3D ear molds and conventionalear molds
- Tez No: 857488
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kulak kalıbı, konvensiyonel kulak kalıbı, 3D kulak kalıbı teknolojisi, Kulak kalıbı teknolojisi, Ear mold, conventional ear mold, 3D ear mold technology, Ear mold technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kulak kalıpları 1920'den beri işitme cihazı fitinginin bir parçası olarak ele alınmaktadır. Gelişen teknoloji ile kulak kalıbı yapımları da oldukça gelişmiştir. Konvensiyonel kulak kalıbı yapımı yerini yavaş yavaş 3D kulak kalıbı yapımına bırakmıştır. Yapılan bu çalışmamızda konvensiyonel kulak kalıbı (geleneksel kulak kalıbı) ve 3D kulak kalıbı arasındaki farkındalığı karşılaştırdık. Çalışmamız, Pakses İşitme Cihazları merkezinde 18 yaş üstü iki haftalık bir süreyle sağlıklı ve soruları doğru bir şekilde yorumlayabilecek hastalar tarafından gerçekleştirilmiştir. İşitme cihazı kullanan hastalarımızdan ikişer adet kulak kalıbı alınarak konvensiyonel ve 3D kulak kalıbı şeklinde iki ayrı kulak kalıbı yapılmıştır. Birer hafta arayla her iki kulak kalıbı da denetilmiştir ve aralarındaki memnuniyet 'Aphab ve Vas Skalası' üzerinden 'Kulak Kalıbı Rahatlık Anketi' ile ölçümlendirilmiştir. Kulak kalıplarının karşılaştırmaları için ankete katılan katılımcılara iki farklı kulak kalıbı test ettirilerek aphab ve kulak kalıbı rahatlık anketini doldurmaları istenmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde 3D kulak kalıbı ve konvensiyonel (geleneksel) kulak kalıbı kullanan kullanıcılarımızın 3D kulak kalıbından aldığı verimin konvensiyonel kulak kalıbına göre daha iyi olduğu ölçümlendirilmiştir. Her iki anket sonuçlarını ele aldığımız zaman kadın erkek dağılımında işitme cihazlı ve işitme cihazsız değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmede işitme cihazı kullanan hastaların daha memnun olduğu sonuçlandırılmıştır. Kulak kalıbı rahatlık anketi değerlendirildiğinde kadınlarda ve erkeklerde 3D kulak kalıbından alınan verim konvensiyonel kulak kalıbına göre anlamlı bir farkın olduğu ve bu farkın 3D kulak kalıbı lehine olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar, kulak kalıbı üretiminde kullanılan sistemlerde yeniliğe gidilmesi gerektiğini, kulak kalıbı yapımında 3D teknolojisinin daha yaygın kullanılması gerektiğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Earmolds have been part of the hearing aid fitting since 1920. And with the developing technology, earmold making has also improved considerably. Conventional earmold construction has gradually been replaced by 3D earmold construction. In this study, we compared the awareness between conventional earmold (traditional earmold) and 3D earmold. Our study was conducted at the Pakses Hearing Aids center for a period of two weeks by healthy patients over the age of 18 who were able to interpret the questions correctly. Two earmolds were taken from our hearing aid patients and two separate earmolds were made as conventional and 3D earmolds. Both earmolds were inspected at one-week intervals and satisfaction between them was measured with the EARMOLD COMFORT SURVEY using the APHAB and VAS scales. For the comparison of ear molds, the participants were asked to fill out the aphab and ear mold comfort questionnaire by having two different ear molds tested. When the results were evaluated, it was measured that the efficiency of the 3D earmold and conventional earmold users was better than the conventional earmold. When we consider the results of both surveys, evaluations were made with and without hearing aids in the distribution of men and women. In the evaluation, it was concluded that patients using hearing aids were more satisfied. When the ear mold comfort questionnaire was evaluated, it was determined that there was a significant difference in the efficiency obtained from the 3D ear mold in women and men compared to the conventional ear mold and this difference was in favor of the 3D ear mold. These results show that the systems used in earmold production should be innovated and 3D technology should be used more widely in earmold production.