Sürdürülebilir turizm kriterleri kapsamında Side antik kenti'nin değerlendirilmesi
Evaluation of Side ancient city in the scope of sustainable tourism criteria
  1. Tez No: 857524
  2. Yazar: PELİN UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Turizm, Archeology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Sürdürülebilirlik, Side Antik Kenti, Antik Kentler, Sustainable Tourism, Sustainability, Side Ancient City, Ancient Cities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sürdürülebilirlik kavramı, üretim ve tüketim çılgınlığının olumsuz yaşam koşullarına sebebiyet vermesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Üretimin hızla artmasıyla doğal kaynaklar tükenirken tüketimin hızla artmasıyla da çevre kirliliği ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda ise gelecek nesiller için tehdit oluşturan unsurlardan kaçınmayı hedefleyen sürdürülebilirlik kavramı ortaya çıkmıştır. Turizm sektörünün hızla büyümesi kitlesel yoğunluğu meydana getirirken kitlesel yoğunluğun artması da çevre kirliliğine ve yenilenemeyen kaynakların tükenmesine yol açmaktadır. Ancak son zamanlarda kitlesel turizme alternatif olarak farklı turizm türleri ortaya çıkmıştır. Alternatif turizm, turizm destinasyonlarının doğal ve kültürel bileşenlerine saygı gösteren ve turizmin doğal ve kültürel varlıklarını kullanırken koruma bilincine sahip ve kültürel açıdan hassas olan çevreye duyarlı turistleri çekmek amacıyla seçici pazarlama süreci yoluyla sürdürülebilirliği teşvik etmektedir. Turizmin yenilenemeyen kaynakların kullanılmasında önemli bir rolü olmasıyla, çevreye verilen zararın önüne geçebilmeyi ve doğal kaynakların gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan sürdürülebilirlik kavramıyla birleşmesini sağlamış ve sürdürülebilir turizm kavramını meydana getirmiştir. Side Antik Kenti, Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan ve Pamfilya'nın en önemli kenti olarak bilinen bir Doğu Pamfilya kentidir. Antik dönemde ulaşımın ve ticaretin deniz yolu ile olması, Side'nin gelişmesinde ve buradaki hayatın devamlılığında büyük bir rol oynamıştır. Bu çalışmanın amacı Side Antik Kenti'nin sürdürülebilir turizm kriterleri kapsamında değerlendirilmesidir. Araştırma anlamacı yorumsamacı paradigmaya dayalı biçimde nitel bir yöntem kullanılarak yürütülmüştür. Veriler görüşme tekniği ile katılımcılardan toplanmıştır. Araştırma sonucunda Side Antik Kenti'nin sürdürülebilir açıdan eksik yönleri saptanmış ve buna istinaden öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability has emerged as a result of negative effects caused by over production and consumption. With the rapid increase in production, natural resources deplete, and with the rapid increase in consumption, environmental pollution occurs. As a result of this, the concept of sustainability which aims to avoid the factors that become a threat for the generations to come, has occurred. The rapid growth of tourism sector causes mass density, and the increase in mass density causes environmental pollution and depletion of non-renewable resources. Recently, however, types of tourism have emerged as an alternative to mass tourism. Alternative tourism promotes sustainability through a selective marketing process with the aim of attracting environmentally sensitive tourists who respect the natural and cultural components of tourism destinations and are conservation conscious and culturally sensitive when using the natural and cultural assets of tourism. As tourism has an important role in the usage of non-renewable resources, it has merged with the concept of sustainability, which aims to prevent environmental damage and to pass the natural resources on to future generations, and has created the concept of sustainable tourism. Side Ancient City is an Eastern Pamfilya city located in Manavgat district of Antalya and known as the most important city of Pamfilya. In the ancient period, the fact that transport and trade was carried out by sea played a major role in the development of Side and the continuity of life here. The aim of this study is to evaluate the ancient city of Side within the scope of sustainable tourism criteria. The research was conducted using a qualitative method based on the semantic interpretivist paradigm. Data were collected from the participants by interview technique. As a result of the research, the deficiencies of the ancient city of Side in terms of sustainable aspects were determined and suggestions were presented accordingly.