İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda analık
Maternity in Labour and Social Security Law
  1. Tez No: 550165
  2. Yazar: ASİYE ŞAHİN EMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Analık Hâli, Analık İzni, Yarım Çalışma İzni, Kısmi Süreli Çalışmaya Geçiş Hakkı, Analık Sigortası, Doğum Borçlanması, Maternity, Maternity Leave, Part-Time Work Permit, Right to Part-Time Work, Maternity Insurance, Birth Borrowing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
Çocuk sahibi olmak her kadının en doğal hakkıdır. Analık kadının bünyesinde meydana gelen fizyolojik bir risktir. Gebelik, doğum ve çocuğun bakımı kadın işçiler için çok özel, önemli ve zor bir süreçtir. Bu süreçte, kadın işçinin performansında geçici olarak azalmalar meydana gelebilir veya işveren bazı mali ve hukuki yükümlülüklere katlanmak zorunda kalabilir. Erkek ve kadın arasında objektif ve biyolojik farklılıklar sonucunda gebelik, doğum ve emzirme gibi sadece kadın tarafından gerçekleştirilebilen yaşam olgularının bulunması; iş güvencesi, iş güvenliği, sosyal güvenlik hakları ve çalışma koşulları bakımından annelerin korunmasına ilişkin kuralların düzenlenmesini zorunlu kılmaktadır. Annenin korunması ile birlikte toplumun temelini oluşturan aile ve çocuğun sağlığı da korunmaktadır. Birçok uluslararası belge ve yabancı hukuk sistemlerinde kadın işçinin analık hâlinde korunmasına ilişkin özel düzenlemelerin yanı sıra çocuğun bakımının sadece annenin sorumluluğunda olmadığı dikkate alınarak babanın da çocuğun bakımı ile ilgilenmesine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Türk hukukunda da bu düzenlemeler dikkate alınarak önemli değişiklikler yapılmıştır. Amacımız, Türk hukukunda konu ile ilgili düzenlemeleri, yabancı hukuktaki düzenlemeler ile karşılaştırarak inceleyip yeterli olup olmadıklarını ortaya koymaktır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, analık kavramına ve analığın iş sözleşmesinin kurulmasına ve izinlere etkisi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, analığın kadın işçinin çalışma koşullarına ve iş sözleşmesinin sona ermesine etkileri açıklanmıştır. Son bölümde, sosyal güvenlik hukuku alanında analığın etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Having children is the most natural right of every woman. Maternity is a physiological risk in women. Pregnancy, childbirth and care of the child is a very special, important and difficult process for female workers. Temporary reductions in the performance of female workers may occur during this process, or the employer may have to face some financial and legal obligations. The presence of life phenomena which can only be realized by women such as pregnancy, birth and breastfeeding, as a result of objective and biological differences between man and woman, necessitates the regulation of mothers' protection in terms of job security, occupational safety, social security rights and working conditions. With the protection of the mother, the health of the family and the child, which forms the basis of the society, is also protected. In many international documents and foreign legal systems, there are special regulations for the protection of female workers regarding the maternity, as well as regulations for the father to take care of the child, taking into account that the care of the child is not only the mother's responsibility. In Turkish law, significant changes have been made considering these regulations. Our purpose is to examine the regulations related to the subject in Turkish law by comparing with the regulations in foreign law and to determine whether they are sufficient. Our study consists of three parts. The first part addresses the concept of maternity and the effect of maternity on the establishment of the employment contract and the leaves of absence. In the second part, the effects of maternity on working conditions and termination of employment contract are explained. In the last part, the effects of maternity in social security law are examined.