Diyalojik perspektiften kamusal halkla ilişkiler: Olgunlaşma enstitüleri üzerine bir araştırma
Maturation institute as a dialogical public relations practice
- Tez No: 857581
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Diyalojik İletişim, Halkla İlişkiler, Diyalog, Kamusal Halkla İlişkiler, Dialogic Communication, Public Relations, Dialogue, Public Public Relations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Dünya genelinde ekonomik, siyasal ve sosyokültürel alanlarda yaşanan yoğun entegrasyon, birbirine bağımlılığın artması ve teknolojik ilerlemeler, hayatın tüm alanlarında olduğu gibi örgütlerin hedef kitlesiyle kurduğu iletişim şekli üzerinde de köklü değişikliklere sebep olmuştur. Değişen koşullarla birlikte geleneksel yönetim anlayışı yerini iradenin toplumun tüm katmanlarınca paylaşıldığı yönetişim anlayışına bırakmıştır. Bu yeni süreçle birlikte, kamu kurumlarının hedef kitleleriyle karşılıklı iyi niyet, güven ve anlayışı sağlamaya yönelik stratejik iletişim yönetimini uygulamaları çok daha önemli hale gelmiştir. Nitekim, hedef kitlesiyle diyaloğa dayalı ilişkiler geliştirip, kamusunun beklenti ve ihtiyaçlarını belirleyip karşılayamayan kurumlar olumlu bir imaj sergileyememekte, dolayısıyla hedef kitlesinin desteğini alamamaktadır. Tarih boyunca paydaşın desteğini almak için yönetilen tarafından uygulanan farklı teknik ve yöntemler de artık yerini internet temelli uygulamalara bırakmıştır. Günümüz koşullarında internet tabanlı bir iletişim ortamı; hedef kitlenin beklenti ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, hedef kitlelerle olumlu ilişkiler kurulması ve diyalog kurulması konusunda yardımcı olacak halkla ilişkiler disiplinlerinin uygulanmasını sağlamaktadır. Bu tezde, kamuoyu desteği sağlamak için halkla ilişkiler çalışmalarına gereksinim duyan Olgunlaşma Enstitülerinin iletişim süreçleri değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında olgunlaşma enstitülerinin web sayfaları, sosyal medya mecraları ve karşılıklılık ilkesi gereği yönetici ve kursiyer görüşleri diyalojik iletişim kuramı ekseninde analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Diyarbakır ve Erzurum illerinin genel olarak geleneksel motiflere daha çok bağlı kaldığı, diğer illerin ise geleneği yaşatma adına geleneği belirli ölçütler çerçevesinde modernize ederek topluma sundukları görülmektedir. Diğer yandan Antalya ve Erzurum illerinin diyalojik halkla ilişkiler bağlamında diğer illere oranla daha başarılı olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Intense integration, increased interdependence and technological advances in economic, political and sociocultural fields across the world have led to radical changes in the way organizations communicate with their target audience, as in all areas of life. With changing conditions, the traditional management approach has been replaced by a governance approach in which the will is shared by all layers of society. With this new process, it has become much more important for public institutions to implement strategic communication management to ensure mutual goodwill, trust and understanding with their target audiences. As a matter of fact, institutions that fail to develop dialogic relations with their target audiences and to identify and meet the expectations and needs of the public cannot present a positive image and therefore cannot gain the support of their target audiences. Throughout history, different techniques and methods used by the governed to gain stakeholder support have been replaced by internet-based applications. In today's conditions, an internet-based communication environment enables the application of public relations disciplines that will help determine the expectations and needs of target audiences, establish positive relations with target audiences and establish dialog. n this thesis, the communication processes of Maturation Institutes, which need public relations activities to provide public support, were evaluated. Within the scope of the research, the web pages of maturation institutes, social media channels and the opinions of managers and trainees in accordance with the principle of reciprocity were analyzed on the axis of dialogic communication theory. According to the findings, it is seen that Diyarbakır and Erzurum provinces generally adhere more to traditional motifs, while other provinces modernize the tradition within the framework of certain criteria in order to keep the tradition alive and present it to the society. On the other hand, Antalya and Erzurum provinces were found to be more successful than other provinces in the context of dialogic public relations.