Sosyal medya bağımlılığı ve genel ertelemenin bireysel iş performansına etkisi: Kalkınma Ajanslarında bir uygulama
The impact of social media addiction and general procrastination on individual job performance: An application on development agencies
- Tez No: 857580
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, genel erteleme, bireysel iş performansı, Social media addiction, general procrastination, individual job performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışmasının amacı yetişkin bireylerde sosyal medya bağımlılığının ve genel erteleme eğiliminin bireysel iş performansına olası etkilerini incelemektir. Çalışmada öne sürülen modelde yer alan değişkenlere yönelik kavramsal çerçeve irdelendikten sonra araştırma hipotezleri ortaya konmuştur. Uygulama aşaması Türkiye genelinde faaliyet gösteren 26 Kalkınma Ajansında uzman veya destek personeli olarak görev yapan 25-59 yaş aralığındaki 281 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elektronik anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 25 ve AMOS programlarından yararlanılarak analiz edilmiştir. Veri analizleri genel ertelemenin bireysel iş performansını anlamlı düzeyde yordadığını, sosyal medya bağımlılığının ise bireysel iş performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Çalışmada önerilen modelin bireysel iş performansı varyansının %16,8'ini açıkladığı görülmüştür. Bu araştırma sosyal medya bağımlılığı ve genel erteleme değişkenlerinin birlikte bireysel iş performansı ile ilişkisini ortaya koyan az sayıdaki çalışma arasında yer alması ve literatürde fazla çalışılmamış olan Kalkınma Ajansı çalışanlarına yönelik olarak gerçekleştirilmiş olması açısından özgün değer taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to examine the possible effects of social media addiction and general procrastination tendency on individual job performance of adults. After examining the conceptual framework for the variables in the model proposed in the study, research hypotheses were put forward. The implementation phase was carried out on 281 people aged 25-59 who are working as specialists or support personnel in 26 Development Agencies operating throughout Turkey. The data obtained by electronic survey method were analyzed by using SPSS 25 and AMOS programs. Data analyzes showed that general procrastination significantly predicted individual job performance, while social media addiction did not have a statistically significant effect on individual job performance. It was seen that the model proposed in the study explained 16.8% of the variance of individual job performance. This research has a unique value in that it is among the very few studies that reveal the relationship between social media addiction and general procrastination variables together with individual work performance and that it was conducted on Development Agency employees that have not been studied much in the literature.