Kamu çalışanlarının yatırım aracı olarak kripto para kullanımına yönelik tutumları ve algıları üzerine bir araştırma
A study on the attitudes and perceptions of public employees towards the use of cryptocurrency as an investment tool
- Tez No: 857585
- Danışmanlar: PROF. DR. BENER GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kripto Varlıklar, Bitcoin, Blokchain, Yatırım, Kripto Varlıklara Yatırım, Crypto Assets, Bitcoin, Blockchain, Investing, Investing in Crypto Assets
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbul'da yaşayan kamu personellerinin bu kripto paralara bakış açısını ölçmek, ve yatırım aracı olarak kullanıp kullanılmadığını, kullanıyorlarsa ne sıklıkta ve yaygınlıkta kullanıldığını tespit etmektir. Teori kısmında para, yatırım kavramı ve kripto varlıklara ilişkin detaylı tanımlamalar ve açıklamalar aktarılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında uygulama kısmında daha önce yapılan çalışmaların ulaştığı sonuçlar incelenerek hipotezler oluşturulmuş ve hipotezlerin testi için İstanbul'da ikamet eden ve kripto yatırımlara ilgi duyan kamu personelleri arasından 419 kişiden anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Toplanan verilerle normallik, güvenilirlik, frekans analizi, faktör analizi ve parametrik olmayan test analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda kişilerin kripto varlıklara ilgisinin son yıllarda artmaya başladığı, kripto yatırımcılarının genel olarak teknik analiz bilmediği ve dolayısıyla kullanmadıkları ve en fazla tercih ettikleri kripto varlığın Dogecoin isimli kripto varlık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca cinsiyetin ve eğitim düzeyinin kripto varlıkları algılama düzeyi üzerinde etkili olduğu ancak yaşın, gelir durumunun ve medeni durumun herhangi bir anlamlı etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the perspective of public personnel living in Istanbul on these cryptocurrencies, and to determine whether they are used as an investment tool, and if so, how often and how widely they are used. In the theory part, detailed definitions and explanations about money, investment concept and crypto assets are given. In the application part of the study, hypotheses were formed by examining the results of previous studies in the application part of the study, and data were collected from 419 public personnel residing in Istanbul and interested in crypto investments for the test of hypotheses. Normality, reliability, frequency analysis, factor analysis and non-parametric test analyzes were performed with the collected data. As a result of the analysis, it has been concluded that the interest of people in crypto assets has started to increase in recent years, crypto investors generally do not know technical analysis and therefore do not use it, and the crypto asset they prefer most is Dogecoin. In addition, it was concluded that gender and education level had an effect on the level of perception of crypto assets, but age, income status and marital status did not have any significant effect.