Yaşlanma sürecinde aşkınlık deneyimlerinin otobiyografik anlatılar üzerinden incelenmesi:Tazelenme Üniversitesi 'Yaşlanmayı Aşma Atölyesi' örneği
Investigation of transcendence experiences during the aging process through autobiographical narratives: Tazelenme University 'Transcending the Aging Workshop' example
- Tez No: 857598
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CİHAN CAMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyografi, Psikoloji, Sosyoloji, Biography, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: geroaşkınlık, rehberli otobiyografi, anlatı gerontolojisi, biyografik yaşlanma, anımsama, gerotranscendence, guided autobiography, narrative gerontology, biographical aging, reminiscence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinde yaşlanma sürecindeki aşkınlık deneyimlerini Geroaşkınlık Teorisi üzerinden incelemek ve“Yaşlanma sürecinde geroaşkınlık deneyimleri otobiyografik anlatılar üzerinden nasıl ifade edilmektedir?”sorusuna yanıt bulmak amaçlanmıştır. Böylece, yaşlanma sürecindeki spiritüel gelişimi birincil deneyimler yolu ile öğrenilmesine katkı sağlanmış olacaktır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencileri arasından ulaşılabilir örneklem tekniği ile, 24 katılımcıya ulaşılmıştır. Veriler, atölye tekniği ile, Geroaşkınlık Teorisi'ne özgü Rehberli Otobiyografi temaları hazırlanarak 5'er haftalık atölyeler yoluyla toplanmıştır. Katılımcıların otobiyografileri, MAXQDA 2024 Analiz programı kullanılarak biyografik vaka yeniden yapılandırılması metodu ile analiz edilmiştir. Bulgular: Dönüm noktaları, deprem, dönemin siyasal atmosferinden etkilenme, ve Tazelenme Üniversitesi'ne kayıt olmanın çeşitli geroaşkınlık alt boyutlarının ortaya çıkmasında belirleyici olduğu görülmüştür. Bunun yanında bazı katılımcıların geroaşkınlığa ilişkin deneyimlerinin tersine yönde oluştuğu görülmüştür. Geroaşkınlık temaları ile gerçekleştirilen Rehberli Otobiyografi atölyesine ilişkin görüşlerinin ise olumlu olduğu, bazı katılımcıların sonraki süreçte yaşam öyküsünü yazma ve yayınlama konusunda teşvik edici olduğu, ayrıca yaşamı gözden geçirme ve pozitif sonuca ulaşmaya katkı sağladığı öğrenilmiştir. Sonuç: Spiritüel yaşlanmayı geroaşkınlık odağında ve otobiyografik anlatılar üzerinden inceleyen bu çalışmada, geroaşkınlığa doğru gelişimin sürekli, kültüre ve zamana özgü olduğu görülmüştür. Oluşturulan geroaşkınlık temalı Rehberli Otobiyografi Atölyesi'nin sonraki süreçte serbest zaman, eğitim ya da müdahale metaryali olarak kullanılabileceği çalışmalar, sonraki süreçte bu alana katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to examine the 60+ Tazelenme University students transcendence experiences through Theory of Gerotranscendence, and find an answer to the question of“how are gerotranscendence experiences in the aging process expressed through autobiographical narratives?”. Thus, it will contribute to learning existential and spiritual processes during the aging process through primary experiences through narratives. Method: With the convenience sampling technique, 24 participants among 60+ Tazelenme University students were reached. Data were collected through workshop technique, through 5-week workshops by preparing Guided Autobiography themes specific to gerotranscendence theory. The weekly autobiographies of the participants were analyzed by the Biographical Case Reconstruction Method with the MAXQDA 2024 Analysis program. Results: It was found that turning points, earthquakes, the political atmosphere of the period, and enrolling in Tazelenme University are catalysts for the emergence of various gerotranscendence sub-dimensions. In addition, it was observed that some participants' experiences regarding the gerotranscendence sub-dimensions, occurred in the opposite direction. Participants' general opinions about the Gerotranscendence-themed Guided Autobiography were positive, that some participants were encouraged to write and publish their life stories, and that it also contributed to reviewing life and achieving a positive results regarding self. Conclusion: In this study, which examines spiritual aging with a focus on gerotranscendence and autobiographical narratives, it has been observed that the development towards gerotranscendence is continuous and specific to culture and time. Studies in which the Gerotranscendence-themed Guided Autobiography Workshop can be used as free time, education or intervention material in the future will contribute to this field in the future.