Çamlıhemşin ilçesi ve yakın çevresinin CBS-AHS yöntemi ile ekoturizme uygun alanlarının belirlenmesi
Determination of areas suitable for ecotourism in Çamlıhemşin district and its surroundings using GİS-AHS method
  1. Tez No: 857629
  2. Yazar: CEMİLE KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR KIVANÇ KAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Çamlıhemşin, Ekoturizm, CBS, AHS, ÇKKV, Çamlıhemşin, Ecotourism, GIS, AHP, MCDM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Sanayi devrimi ile daha da yoğunlaşan çalışma hayatı, insan yaşamının temelinde yer alan dinlenme ihtiyacını, büyük bir gereksinim haline getirmiştir. Refah seviyesinde ve ulaşım imkanlarındaki gelişmeler, insanoğlunun bu gereksinimini seyahat etmeye yönlendirmiştir. Dolayısıyla da turizm akışışında meydana gelen gelişmeler kitle turizmini ortaya çıkartmıştır. Ancak bilinçsiz bir tüketim şeklinde kendini gösteren kitle turizmi dünya yaşamına olumsuz yönde etki etmeye başlamıştır. Bu duruma alternatif bir çözüm olarak ekoturizmin de içerisinde yer aldığı, sürdürülebilir turizm türleri gelişmeye başlamıştır. Ekoturizm, çevreye karşı bilinçli hareket edebilme, kitle turizminin olumsuz etkilerini azaltma, doğal ve kültürel turistik çekicilikleri sürdürülebilir bir şekilde kullanma gibi olumlu özelliklerinden dolayı turizm sektörünün vazgeçilmez bir parçası olmuştur.“Çamlıhemşin ve Yakın Çevresinin CBS-AHS Yöntemi ile Ekoturizm Alanlarının Belirlenmesi”konulu bu çalışmada, Rize iline bağlı Çamlıhemşin ilçesinin, mevcut doğal ve sosyo-ekonomik özellikleri göz önüne alınarak, sahanın sahip olduğu eşsiz güzelliklerin daha doğru, kapsamlı ve güvenilir bir şekilde kullanılabilmesi için, ekoturizm uygunluk modelinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmanın hedefleri doğrultusunda, ekoturizm uygunluğunu belirlemek için, ÇKKV (Çok Kriterli Karar Verme) ve CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) yöntemleri entegre şekilde uygulanmıştır. Uygulanan model, 4 ana grup ve 15 alt kriter altında tasarlanmıştır. Uzman görüşleri alınarak yapılan AHP analizine göre Hassas alan özelliği 0,220 ağırlıkla ilk sırada gelmiştir. Bu kriteri sırasıyla Kültürel alan, Su varlığı, Ulaşım, Bitki örtüsü çeşitliliği, Negatif faktörler, Sıcaklık, Yerleşim, Arazi Kullanımı, Yükselti, Yağış ve Jeoloji yapısı, Eğim, Toprak özelliği ve son olarak Bakı faktörü takip etmektedir. Bu kriterler Weighted Overlay analiz yöntemi ile oldukça uygun, uygun, orta derecede uygun, uygun olmayan ve hiç uygun olmayan alanlar olarak analiz edilmiştir. Bu değerlendirmeler ve yapılan analizler sonucunda çalışma alanının 31 km²'si çok uygun, 436 km²'si uygun, 304 km²'si orta düzeyde uygun, 3 km²'si ekoturizme uygun olmayan alan olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen nihai uygunluk modeli ve analizi, ilçe genelinde turizm alanında gerçekleştirilecek planlama ve uygulamalara yönelik önemli katkılar sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Working life, which has become more intense with the industrial revolution, has made the need for rest, which is the basis of human life, a great need. Developments in the level of welfare and transportation facilities have directed this need of human beings to travel. Therefore, the developments in the flow of tourism have brought about mass tourism. However, mass tourism, which manifests itself as unconscious consumption, has begun to have a negative impact on world life. As an alternative solution to this situation, sustainable tourism types, including ecotourism, have begun to develop. Ecotourism has become an indispensable part of the tourism industry due to its positive features such as being able to act consciously towards the environment, reducing the negative effects of mass tourism, and using natural and cultural tourist attractions in a sustainable manner. In this study titled“Determination of Ecotourism Areas of Çamlıhemşin and Its Surroundings by GIS-AHP Method”, taking into account the existing natural and socioeconomic characteristics of Çamlıhemşin district of Rize province, the unique beauties of the area can be used more accurately, comprehensively and reliably. It is aimed to develop an ecotourism suitability model. In line with the objectives of the study, MCDM (MultiCriteria Decision Making) and GIS (Geographic Information Systems) methods were applied in an integrated manner to determine ecotourism suitability. The applied model is designed under 4 main groups and 15 sub-criteria. According to the AHP analysis made by taking expert opinions, the Sensitive area feature came first with a weight of 0.220. This criterion is followed by Cultural area, Water availability, Transportation, Vegetation diversity, Negative factors, Temperature, Settlement, Land Use, Altitude, Precipitation and Geological structure, Slope, Soil feature and finally Aspect factor. These criteria were analyzed as highly suitable, suitable, moderately suitable, unsuitable and not at all suitable by the Weighted Overlay analysis method. As a result of these evaluations and analyses, 31 km² of the study area was determined as very suitable, 436 km² as suitable, 304 km² as moderately suitable, and 3 km² as unsuitable for ecotourism. It is thought that the final suitability model and analysis obtained as a result of this study will make significant contributions to the planning and practices to be carried out in the field of tourism throughout the district.