Rize ili Çamlıhemşin ilçesi köylerinin yemek kültürü üzerine bir çalışma
A study about food culture of rize province Çamlihemşin district?s villages
- Tez No: 249684
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERMİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Halk Bilimi (Folklor), Home Economics, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Çamlıhemşin, yemek, yemek kültürü, Çamlıhemşin, cuisine, food culture
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı Rize ili Çamlıhemşin ilçesi köylerinde yaşayan ailelerin yemeklerini ve mutfak kültürünü ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın analiz birimi Çamlıhemşin ilçesi köylerinin yemekleridir. Veriler bütün yaşamını köylerinde geçirmiş ve halen orada ikamet eden erkek ve kadınlardan elde edilmiştir. Topluca köyünden 5, Çayırdüzü köyünden 7, Dikkaya köyünden 8, Köprübaşı köyünden 6, Behice köyünden 7, murat köy köyünden 8, Güllü köyünden 8, Kadıköy'den 9 cevaplayıcı seçilmiştir. Görüşülenlerin toplam sayısı 58'dir. Tüm görüşmeler araştırmacı tarafından kaydedilmiş ve cevaplayıcıların isteği doğrultusunda ses kayıt cihazı, kamera kaydı veya yazı ile kayda alınmıştır.Araştırmanın bulgularına göre Çamlıhemşin ilçesi köylerinin yemeklerinde büyük değişiklikler gözlenmemiştir. Köyler arasında ciddi farklılıklara rastlanmamakla birlikte hemen hemen aynı oldukları gözlenmiştir.Çamlıhemşin ilçesi köylerinin yemekleri kaynak kişilerden alınan tariflere sadık kalınarak sunulmuştur. Yemekler kaynak kişilerden alınan tariflere sadık kalınarak hazırlanmış, panelistlere tattırılmış ve elde edilen sonuçlara göre standartlaştırılmıştır. Ayrıca yemeklerin bir porsiyonuna düşen yaklaşık besin değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is food and culinary culture of the families which are living in the villages of the towns of Rize?s province Çamlıhemşin. Analysis of the resarch unit is the dishes of Çamlıhemşin?s villages. The data have been obtained by men and women which has been residing there all their life long and stil living there. From the village Topluca 5, From the village Çayırdüzü 7, from the village Dikkaya 8, from the village Köprübaşı 6, from the village Behice 7, from the village Muratköy 8, from the village Güllü 8, from the village Kadıköy 9 resarch persons were selected. The total number of resarch persons is 58. All calls recorded by the resarcher and voice recorder or camera recorder has been used by the resarch persons request or taken in writing.According the findings of the resarch; the food of the Çamlıhemşin?s villages dont have major changes in between.The food of the Çamlıhemşin?s villages has been observed by the discriptions given by resarch persons. Food has been made by the descriptions given by resarch persons and amounted by the results