Estela Portillo-Trambley ve Josefina Lopez'in oyunlarında yerli kültürü
Indigenous culture in the plays of Estela Portillo-Trambley and Josefina Lopez
- Tez No: 857643
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yerli, Yerli Kültürü, Chicano Tiyatrosu, Estela PortilloTrambley, Josefina Lopez, Indigenous, Indigenous Culture, Chicano Theatre, Estela Portillo-Trambley, Josefina Lopez
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, çağdaş Chicano Tiyatrosunun önde gelen kadın oyun yazarları Estela Portillo-Trambley ve Josefina Lopez'in oyunlarında yerli kültürü yansımalarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Portillo-Trambley'in Blacklight adlı oyunu ve Lopez'in Unconquered Spirits ve Food for the Dead isimli oyunları ele alınmıştır. Çalışmamız giriş, üç ana bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümde önce yerlilik ve yerli halklar kavramları, akabinde de Meksika halkının kökenleri ve Meksika yerli kültürü açıklanmıştır. Çalışmamızın İkinci bölümünde 1960'lar ve 1970'lerde Birleşik Devletler'de hâkim olan siyasi iklim değerlendirilerek Chicano Tiyatro Hareketi ve Chicano Tiyatrosunun dönemin Amerikan tiyatrosu içerisindeki gelişimini açıklamaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise Portillo-Trambley ve Lopez'in oyunlarında yer alan yerli kültürü ögelerini metinlerden örneklerle açıkladık. Sonuç olarak, bu çalışma Chicano tiyatrosunun ekonomik ve kültürel tahakküme karşı yürüttüğü kimlik mücadelesinde Meksika yerli kültürünün önemini vurgular.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the reflections of indigenous culture in the plays of Estela Portillo-Trambley and Josefina Lopez, the leading female playwrights of the contemporary Chicano Theatre. In this context, Portillo-Trambley's Blacklight and Lopez's Unconquered Spirits and Food for the Dead were discussed. Our study consists of introduction, three main chapters and a conclusion. In the first chapter, the concepts of indigenousness and indigenous peoples, then the origins of the Mexican people and Mexican indigenous culture were explained. In the Second chapter, the focus is on the development of the Chicano Theater Movement and the Chicano Theater in the American theater of the period by evaluating the political climate prevailing in the United States in the 1960s and 1970s. In the third chapter, the elements of indigenous culture in the plays of Portillo-Trambley and Lopez with examples from the texts were explained. In conclusion, this study emphasizes the importance of Mexican indigenous culture in the identity struggle of Chicano theater against economic and cultural domination.