Dahilde İşleme Rejimi'nin Türkiye ihracatı üzerine etkisi: İmalat sanayi ihracatı üzerine bir uygulama
The effect of the Internal Processing Regime on Turkish exports: An application on manufacturing industry exports
  1. Tez No: 857642
  2. Yazar: MÜSEMMA ÇÖKERDENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TAKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dahilde İşleme Rejimi, İmalat Sanayi, Dış Ticaret, Inward Processing Regime, Manufacturing Industry, Foreign Trade
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Türkiye'de 1980 öncesi uygulanan ithal ikameci politikalar düşük büyüme, artan döviz ihtiyacı, yetersiz ihracat vb. ekonomik sorunları daha da ağırlaştırdığından 1980 yılında ekonomi politikalarında yeni bir döneme geçilmiştir. 24 Ocak 1980 Kararları ile daha önce uygulanan dışa kapalı politikalar terk edilerek İhracata Dayalı Büyüme Modeli benimsenmiş, ihracatı artırma amacıyla değişen ekonomik koşulara uygun olarak ihracat farklı araç ve yöntemlerle teşvik edilmiştir. Dahilde İşleme Rejimi, 1996 yılından itibaren uygulanmaya başlayan ve en çok tercih edilen ihracat teşvik sistemidir. İhracat faaliyeti gösteren üretici firmalara, malın üretiminde kullanılan, ülke içerisinde bulunmayan veya ucuz ara girdileri ve hammaddeleri vergi muafiyeti sağlayarak dünya piyasa fiyatlarından ithalat yapabilme fırsatı sunmaktadır. İhracatçı üreticilere sağladığı avantajlar neticesinde ihracat düzeylerini artırarak, uluslararası pazarda rekabet gücü kazandırmak, pazarı çeşitlendirmek, geliştirmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yarısı rejim kapsamında gerçekleşmesi rejimin rolünü vurgulamaktadır. İmalat sanayi, Türkiye'nin dış ticaretinde öne çıkan bir sektör olup toplam ihracat içerisinde yüksek bir paya sahiptir. Sektörün ihracat üzerindeki etkinliği, ulusal ekonominin büyümesine yönelik adımların belirleyici bir unsuru olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı rejimin, imalat sanayi dış ticareti üzerindeki etkinliğini araştırmaktır. Rejimin, imalat sanayi üzerindeki etkisinin tam tespitinin yapılabilmesi için alt sektörler ele alınarak incelenmiştir. İmalat sanayi alt sektörlerinin rejim kapsamında yapmış oldukları ihracat ve ithalat değerleri, bağımlı değişken olarak kabul edilen iki farklı model kurulmuş, Genişletilmiş Ortalama Grup Tahmincisi testi kullanılarak Stata 15.0 programıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Import substitution policies implemented in Turkey before 1980 caused low growth, increasing foreign exchange need, insufficient exports, etc. Since the economic problems worsened, a new era was started in economic policies in 1980. With the 24 January 1980 Decisions, the previously closed policies were abandoned and the Export Based Growth Model was adopted, and exports were encouraged with different tools and methods in accordance with the changing economic conditions in order to increase exports. Inward Processing Regime is the most preferred export incentive system, which has been implemented since 1996. It provides exporting companies with the opportunity to import at world market prices by providing tax exemption for intermediate inputs and raw materials used in the production of goods, which are not available in the country or cheap. As a result of the advantages it provides to exporting producers, it increases the level of exports, gains competitiveness in the international market, diversifies and develops the market and contributes to the country's economy. The fact that nearly half of Turkey's exports are under the regime highlights the role of the regime. The manufacturing industry is a prominent sector in Turkey's foreign trade and has a high share in total exports. The efficiency of the sector on exports is considered as a determining factor in the steps towards the growth of the national economy. The aim of this study is to investigate the effect of the regime on the foreign trade of the manufacturing industry. In order to be able to fully determine the effect of the regime on the manufacturing industry, sub-sectors were examined. The export and import values of the manufacturing industry sub-sectors within the scope of the regime were analyzed with Stata 15.0 program using the Extended Average Group Estimator test, two different models, which are considered as dependent variables, were established.