Yaygın eğitim kurumlarındaki öğretmen ve öğrencilerin uzaktan eğitime ilişkin görüşleri: KOMEK örneği
Views of teachers and students in non formal education: The example of KOMEK
- Tez No: 857665
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Eğitim, Uzaktan Eğitim, Uzaktan Eğitime İlişkin Görüş, General Education, Distance Learning, Opinion on Distance Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı, yaygın eğitim kurumlarında uzaktan eğitim hizmeti veren öğretmenlerin ve uzaktan eğitime katılan öğrencilerin, uzaktan eğitime ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma KOMEK bünyesinde öğretmen ve öğrencilerin, uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin belirlenmesi; mevcut durum analizinin yapılması amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama yöntemi kullanılarak elde edilen bulgular düzenlenip yorumlanmış bir biçimde sunulmuştur. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları Uzaktan Eğitim Merkezinde (KUZEM) görevli 25 öğretmen ve eğitime katılan 25 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen verilere dayalı olarak ana başlıklar belirlenmiş ve bu ana başlıklar hakkında yorumlar yapılmıştır. Bulguları desteklemek amacı ile öğretmen ve öğrenci cevapları aynen verilmiştir. Uzaktan eğitimde görev alan öğretmenlere uzaktan eğitimin avantaj ve dezavantajlarına yönelik düşünceleri sorulmuş; zaman, mekân tasarrufu, olağanüstü durumlarda eğitime devam etme, derslerin kaydedilip sonra bu videoların tekrar izlenebilme olanağı gibi avantajlarının olması bunun yanı sıra internet bağlantı sorunları, derste aktif katılımın sağlanamaması, sosyalleşme konusunda sıkıntıların yaşanması gibi dezavantajlarının olduğu kanısına varılmıştır. Öğretmenlere uzaktan eğitim sistemine katılırken kullanılan teknolojik cihazlar sorulduğunda, ağırlıklı olarak bilgisayar cihazı cevabı alınmıştır. Telefon ve tablet de yöneltilen bu soruya verilen cevaplar arasındadır. Ders kazanımlarının tam anlamıyla edinilmesine ilişkin sorulara hem evet hem de hayır cevapları verilmiştir. Son olarak katılımcılardan uzaktan eğitimde karşılaşılan problemlere yönelik önerileri istenmiştir. İnternet alt yapısının güçlendirilmesi, derse katılımın denetlenmesi için bir program geliştirilmesi, teknolojik bilgi ve araç ihtiyacının giderilmesi, uzaktan eğitime yönelik ders programlarının ve materyallerinin geliştirilmesi bu öneriler arasındadır. Uzaktan eğitim öğrencilerine, aldıkları eğitimin avantaj ve dezavantajlarına yönelik düşünceleri sorulmuş; zaman, mekân tasarrufu, esnek bir ortamda ve şekilde derslere katılabilme, derslerin kaydedilip sonra bu videoların tekrar izlenebilme olanağına sahip olması avantajlar arasında sıralanmıştır. Öğrencilerin verdiği cevaplar doğrultusunda; internet bağlantı sorunu, dikkat dağınıklığı, sürekli ekrana maruz kalma ve uygulamalı derslerdeki yetersizlik gibi dezavantajlarının olduğu kanısına varılmıştır. Öğrencilere uzaktan eğitim sistemine katılırken kullanılan teknolojik cihazlar sorulduğunda, ağırlık olarak, telefon cihazı cevabı alınmıştır. Bilgisayar ve tablet de yöneltilen bu soruya verilen cevaplar arasındadır. Ders kazanımlarının edinilmesine yönelik soruya ise hem evet hem de hayır cevapları verilmiştir. Son olarak uzaktan eğitimde karşılaşılan problemlere yönelik öğrenci önerileri istenmiştir. İnternet alt yapısının güçlendirilmesi, öğretmen kalitesinin arttırılması, teknolojik bilgi ve araç ihtiyacının giderilmesi, uzaktan eğitime yönelik ders programlarının ve materyallerinin geliştirilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the views of distance education teachers and distance education students in non-formal education institutions. The research was presented in an organized and interpreted form by using the descriptive survey method, one of the qualitative research methods, in order to determine the views of the teachers and students who receive education at KOMEK on distance education and to analyze the current situation. The research was carried out with the participation of 25 teachers and 25 students who received training at the Konya Metropolitan Municipality Vocational Training Courses Distance Education Center in the 2022-2023 academic year. Based on the data obtained as a result of the research, the main headings were determined and comments were made on these main headings. In order to support the findings, the answers of the teachers and students were given exactly. The teachers who teach in distance education were asked about their advantages and disadvantages; It has been concluded that there are advantages such as saving time, space, continuing education in extraordinary situations, the possibility of recording the lessons and watching these videos again, as well as disadvantages such as internet connection problem, active participation in the lesson, difficulties in socialization. When the teachers were asked about the technological devices used while participating in the distance education system, the answer was mainly computer device. Phone and tablet are among the answers given to this question. When asked whether the course outcomes could be fully gained, both yes and no answers were given. Finally, suggestions were asked for the problems encountered in distance education. Among these suggestions are strengthening the internet infrastructure, developing a program to monitor attendance, meeting the need for technological information and tools, and developing course programs and materials for distance education. Students were asked for their opinions on the advantages and disadvantages of distance education; It has been concluded that there are advantages such as saving time and space, continuing the lessons in a flexible environment and way, recording the lessons and watching these videos again later, but there are disadvantages such as internet connection problems, distraction, constant exposure to the screen. When students were asked about the technological devices used while participating in the education system, the answer was mostly remote telephone devices. Computers and tablets were among the answers given to this question. When asked whether the course outcomes were fully achieved or not, both yes and no answers were given. Finally, suggestions were asked for the problems encountered in distance education. Suggestions were made such as strengthening the internet infrastructure, increasing the quality of teachers, meeting the need for technological information and tools, and developing course programs and materials for distance education.