19-20. yüzyıllarda Filistinde nahiv ve dil bilim çalışmaları
Linguistics and philological studies in Palestine during the 19th and 20th centuries
  1. Tez No: 857666
  2. Yazar: HEBA KBRITEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, nahiv, lügat, Arap Uyanışı, gramerciler, dil bilimciler, çevirmenler
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, 19. ve 20. yüzyılda Filistin'de Arap dili grameri (nahiv) ile genel anlamıyla dil bilimi alanında yapılmış olan çalışmaları ve bu çalışmaları yapmış olan ilim adamlarının kısa hayat hikâyelerini ele almaya çalıştık. Ayrıca bu çalışmaların başlamış olduğu bölgeler olan Mısır ile o dönemlerde Bilâdu'ş-Şam olarak bilinen ve Filistin'i de kapsayan coğrafyada“Modern Dönem Arap Uyanışı”kısaca ele alınmış ve bunların etkileri üzerinde durulmuştur. Bu, 19. yüzyılın başında Filistin'de gerçekleşen ve dil çalışmalarına yön veren düşünce hareketinin daha iyi tanınması açısından bir giriş niteliğindedir. Bu çalışmaya konu olan gramerciler ve dil bilimciler doğum tarihlerine göre sırasıyla ele alınmıştır. İlk olarak, gramercilerden bahsedilmiş, ardından lügatçılar ve dil bilimciler verilmiştir. Bunların kısaca hayat hikâyeleri (biyografileri), eğitimleri, nahiv/dil bilimi alanındaki çalışmaları ve önemli eserleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the biographies and works of Palestinian scholars who engaged in the field of Arabic language grammar (nahiv) and linguistics during the 19th and 20th centuries are discussed. The initial focus is on the scope of these studies in Egypt and the Bilâdu'ş-Şam regions within the context of the modern Arab Awakening, with an emphasis on their impacts. This serves as an introduction to recognizing the intellectual movement that shaped language studies in Palestine in the early 19th century. The scholars and linguists covered in this study are arranged chronologically according to their birth dates. The discussion starts with grammarians, followed by lexicographers and linguists. Their biographies, life stories, education, contributions to linguistics, notable works, and dates of passing are briefly presented.