Küresel enerji krizinin yaşandığı günümüzde alternatif enerji kaynaklarının ülkelere sağladığı finansal ekonomik ve toplumsal katkıların incelenmesi
An examination of the financial, economic and social contributions of alternative energy sources to countries in today's global energy crisis
- Tez No: 857673
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN BERNA İPEKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: YEKDEM, EOSB, RES, IFC, TKYB, YEKDEM, EOSB, RES, IFC, TKYB
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Enerji kaynakları, tarih boyunca insanlığın yaşam şeklini biçimlendirmiştir. Enerji kaynaklarının kullanımı ve onlara olan ihtiyaç her çağda farklılık göstermiştir. Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve dünya nüfusunun artmasıyla enerji talebi sürekli artış göstermektedir. Fosil yakıt rezervlerinin sınırlı ve tükenebilir olması ayrıca çevreye vermiş olduğu zarar nedeniyle; sürdürülebilir, doğal olarak oluşabilen, kolaylıkla erişilebilen ve çevre dostu enerji kaynaklarından enerji üretimi giderek daha önem kazanmaktadır. Bu tezde, enerji güvenliğini artırmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik hukuki teşvikler ile Türkiye'de sektörün hacminin artırılması YEKDEM uygulama sürecinde yer alan teknik ve mali aksaklıkların ne şekilde giderilebileceği önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout history, energy sources have shaped the way of life for humanity. The utilization of energy sources and the demand for them have varied in each era.“ Today, with the rapid advancement of technology and the increasing global population, the demand for energy continues to rise steadily. Due to the limited and depletable nature of fossil fuel reserves, as well as the environmental damage they cause, the production of energy from sustainable, naturally occurring, easily accessible, and environmentally friendly energy sources is gaining increasing importance. In this thesis, recommendations are provided for enhancing energy security through legal incentives for renewable energy sources and increasing the sector's capacity in Turkey. The suggestions also address how technical and financial challenges within the YEKDEM implementation process can be overcome.”