Yükseköğretim kurumlarında kalite yönetiminin iyileştirilmesine yönelik veri yönetim sistemi tasarımı ve uygulaması
Design and implementation of a data management system for the improvement of quality management in higher education institutions
  1. Tez No: 857703
  2. Yazar: ASLI NUR AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALTAN ALAYBEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Veri Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemi, Yükseköğretim Kurumu, Quality, Data Management, Management Information System, Higher Education Institution
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bilgi ekosistemine geçiş ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, bilginin merkezi olan yükseköğretim kurumlarının değişimi ve gelişimi kaçınılmazdır. Yönetim süreçlerinde teknolojik yeniliklere ayak uydurmak, Yönetim Bilişim Sistemleri'nin (YBS) geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Bu anlayışa istinaden, teknoloji merkezli geniş bir bilgi ağı çevresindeki yükseköğretim kurumlarında YBS uygulamaları son derece önem arz etmektedir. Bu çalışma, yükseköğretim kurumlarında kalite yönetiminin iyileştirilmesine katkı sağlayabilen, ham verinin işlenerek enformasyona dönüşen ve bilgi olarak üst yönetime raporlar sunabilen bir veri yönetim sistemi tasarımını ve uygulamasını konu edinmiştir. Dünyada ve Türkiye'de dönemsel olarak yükseköğretim kurumlarından veri talep eden derecelendirme ve değerlendirme kuruluşları bulunmaktadır. Yükseköğretim kurumları, kalite ve görünürlüğünü artırmak amacıyla ilgili kuruluşlara önem vermektedir. Araştırmalar neticesinde, kurum bünyesinde, farklı birimlerde bulunan bu verilerin toplanması, beraberinde büyük veri yığınlarını oluşturmuş ve bu verilerin nerede ve ne zaman doğru şekilde kullanılacağı sorunu ortaya çıkmıştır. Kalite yönetiminin iyileştirilmesine yönelik tasarlanan veri yönetim sistemi sayesinde derecelendirme ve değerlendirme kuruluşlarının talep ettiği veriler, talep edilen dönemler bazında, veri sahibi birimler tarafından bu portal üzerinde işlenmektedir. Verilerin, yetkili birimlerin onayından geçmesi, güvenilirliği ifade ederken, belirlenen periyotlarda işlenmesi ise doğru zamanda kullanımını sağlamaktadır. Bu da veri yönetim sisteminin koordinasyon ve kontrolü desteklediğini göstermektedir. Bir veri madenciliği sürecini temsil eden bu yapı sayesinde kurumun belirlediği verilerle grafikler ve raporlar oluşturulmaktadır. Bu raporlar, kurumun performansını izlemek ve iyileştirmeye yönelik prosedürlerin sistematik olarak yönetilmesini ve değerlendirilmesini sağlamak üzere yöneticilere sunulmaktadır. Bu yapı, yöneticilerin gereksinim duyduğu bilgiyi depolamaya, işlemeye ve düzenli raporlar hazırlamaya olanak sağlamaktadır. Çevik bir liderlik yaklaşımıyla yönetilen kurumların doğru karar verebilmeleri için gereksinim duydukları bilginin kendilerine sağlanması, kalite süreçlerini destekleyen teknoloji temelli bir yönetim bilişim sitemleri uygulaması ile gerçekleşebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the transition to the information ecosystem and transformation into an information society, the evolution and development of higher education institutions, which are the central repositories of knowledge, become imperative. Keeping up with technological innovations in management processes has necessitated the development of management information systems. Within this context, MIS (Management Information Systems) applications in higher education institutions are of utmost importance in a technology-based extensive information network. This study focuses on the design and implementation of a data management system that can process raw data into information and present reports to top management, while contributing to the improvement of quality management in higher education institutions. There are rating and evaluation organizations that periodically request data from higher education institutions in the world and in Turkey. Higher education institutions attach importance to these organizations in order to increase their own quality and visibility. As a result of researches, the collection of data within the institution, present in different units, has led to the generation of large datasets, posing the challenge of where and when to use these data accurately. The data management system designed to improve quality management allows the data requested by rating and evaluation organizations to be processed by data-owning units on this portal based on the requested periods. The approval of the data by authorized units indicates its authenticity and reliability, while processing it in the specified periods ensures its timely utilization. This demonstrates that the data management system supports coordination and control. This structure, which represents a data mining process, enables the creation of dashboards and reports with the data determined by the institution. These reports are presented to leaders to monitor the performance of the organisation and to ensure that procedures for improvement are systematically managed and evaluated. This structure allows managers to store and process the information they need and prepare regular reports. The provision of the information needed by organisations managed with an agile leadership approach to make the right decisions can be achieved through a technology-based management information systems application that supports quality processes.