Seçimli bir kriz yönetimi unsuru olarak havalimanları acil durum hazırlıklarının incelenmesi: Acil müdahale ekipleri üzerine bir araştırma
Examination of airport emergency preparedness as an optional crisis management element: A study on emergency response teams
- Tez No: 857716
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZER ALPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Sivil Havacılık, Accidents, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Kriz Yönetimi, Havalimanı, Acil Durum Planı, Tatbikat, Crisis Management, Airport, Emergency Plan, Exercise
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Havacılık 1903'te ortaya çıktığından beri hızla gelişmektedir. Gelişme sancılarla başlamıştır. Bu süreçte hava yoluyla seyahat etmek insanlar açısından yeni bir deneyim olduğundan havacılığa dair teknolojik gelişmeler güvenli ve konforlu değildi. 2000'li yıllar havacılığın hızlı ilerlemeye başladığı döneme denk gelmekte ve günümüzde gelişimini çok daha hızlı bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir. Havacılığa olan talebin günden güne artması uçuş sayısında ciddi artışlara neden olmuştur. Bahsi geçen artışla birlikte aynı oranda olmasa da havalimanlarında kazalar gerçekleşmektedir ve kazaları önlemek adına atılan tüm adımlara rağmen can ve mal kayıplarının önüne tamamen geçilememiştir. Bu sebeple günümüzde kazalara doğru müdahale ederek can ve mal kayıplarını aza indirmek önem arz etmektedir. Kayıpların azaltılması amacıyla bilimsel çalışmalar yapılmakla beraber sahada pratik çözümler de geliştirilmeye devam edilmektedir. Havalimanlarında gerçekleşen kazalara doğru müdahalelere imkân sağlanabilmesi için doğru bakış açıları ve farkındalık geliştirmeye çalışmak bu tezin temel amacıdır. Bu amaca ulaşılabilmesi için havalimanlarında çalışan ve kazaya müdahale eden ekiplerin kazaya müdahale için hazırlanma süreci olan tatbikat uygulamalarına mercek tutularak süreç içerisindeki aksaklıklar ve devam eden eksiklikler ortaya konmaya çalışılmıştır. Sorun ve eksikliklerin giderilebilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur. Tatbikat uygulamalarının verimliliği ve etkililiğini etkileyen unsurları anlamak adına uygulamacıların tatbikat sürecine bakışları bizzat kendileriyle görüşmeler yaparak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak nitel araştırmada en çok kullanılan yarı yapılandırılmış bireysel görüşme tercih edilmiştir. Uçak kazalarına hazırlık sürecinin tezdeki şekliyle araştırılmamış olması ve kendi içinde edindiği misyon temel motivasyon kaynağıdır. Araştırma bulgularına göre havalimanı acil durum planları içerisinde yer alan tatbikatların verimliliğini ve etkililiğini etkileyen unsurların eğitim, mevzuat, kültürel etmenler ve teknoloji olduğu sonucuna katılımcıların fikir ve söylemleriyle varılmıştır. Tezin sonuçları, uluslararası literatürde yayımlanan çalışmalarla ve sivil havacılık kural koruyucularının faaliyet raporlarıyla desteklenmiştir. Havalimanı acil durum planlarının içerisinde gömülü olan tatbikatların ayrı bir eğitim olarak verilmesi gerekliliği araştırmada varılmış olunan önemli çıktılardan biridir. Tez çıktılarının kazalara doğru hazırlık yapılabilmesi ve müdahale edilebilmesi adına sektördeki eksikliklerin tespiti ve sonrasındaki iyileştirme süreçleri için sunduğu çözüm önerileri bakımından literatüre ve sektörel uygulamalara katkı sağlayacağı beklenmektedir. Ayrıca araştırmada varılan bulguların havalimanlarındaki kazaları konu edinen gelecekteki çalışmalara ve ulusal acil durum planlarının hazırlanmasında görevli kural koyuculara rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aviation has been developing rapidly since its emergence in 1903. Development started with pain. In this process, since traveling by air was a new experience for people, technological developments in aviation were not safe and comfortable. The 2000s coincide with the period when aviation started to progress rapidly and it continues to develop much faster today. The increasing demand for aviation has led to a significant increase in the number of flights. With the aforementioned increase, although not at the same rate, accidents occur at airports and despite all the steps taken to prevent accidents, loss of life and property could not be completely avoided. For this reason, it is important to intervene in accidents correctly in order to minimize the loss of life and property today. In addition to scientific studies to reduce losses, practical solutions continue to be developed in the field. In this thesis, it has been tried to develop the right perspectives and awareness in order to enable the right interventions to the accidents that occur at the airports. In order to achieve this aim, it has been tried to reveal the ongoing deficiencies in the process by examining the drill practices, which are the preparation process for the accident response of the teams who work at the airports and are responsible for responding to the accident. Solution suggestions are presented in order to eliminate the problems and deficiencies. In order to understand the factors affecting the efficiency and effectiveness of the drill practices, it was tried to reveal the perspectives of the practitioners on the practice process by interviewing them personally. As the data collection tool, semi-structured individual interview, which is the most used in qualitative research, was preferred. The fact that the preparation process for aircraft accidents has not been investigated as in the thesis and the mission it has acquired in itself is the main source of motivation. According to the research findings, it was concluded from the opinions and discourses of the participants that the factors affecting the efficiency and effectiveness of the exercises included in the airport emergency plans are education, legislation, cultural factors and technology. The results of the thesis are supported by the studies published in the international literature and the activity reports of the civil aviation legislator The necessity of giving the exercises embedded in the airport emergency plans as a separate training is one of the important outputs of the research. It is hoped that the thesis outputs will contribute to the literature and sectorial practices in terms of the determination of the deficiencies in the sector and the solution proposals for the subsequent improvement processes in order to be able to prepare for and intervene in the accidents. In addition, it is thought that the findings of the research will guide future studies on airport accidents and the authority involved in the preparation of national emergency plans.