Çağdaş politik felsefe açısından barış fikrinin araştırılması
Researching the idea of peace according to the contemporary political philosophy
- Tez No: 857787
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERTAN KARDEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Uluslararası İlişkiler, Philosophy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: savaş, barış, Raymond Aron, nükleer tehdit, diplomasi, war, peace, Raymond Aron, nuclear threat, diplomacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
“Çağdaş Politik Felsefe Açısından Barış Fikrinin Araştırılması”başlıklı bu tez, felsefi düşüncenin barış arama yönündeki çabalarını ortaya koymaya çalışmaktadır. Özellikle 20. yüzyılda iki Dünya Savaşı geçiren Avrupa'da barışın sağlanması çalışmaları ile nükleer silahlara dayalı barışın değerlendirilmesi 21. yüzyılda barış fikrinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Bu çerçevede Kant ve Hegel yanında nükleer barış üzerine çalışan Raymond Aron'un ele alınması söz konusudur. Tez, girişten sonra dört bölüm halinde konuyu işlemeye çalışmaktadır. 1. Bölüm: Savaşa Yönelik Etik ve Felsefi Yaklaşımlar, 2. Bölüm: Kant ve Hegel'de Savaş ve Barış Fikri, 3. Bölüm: Raymond Aron'da Savaş ve Barış Fikri, 4. Bölüm: 21. Yüzyılda Savaş ve Barış İlişkisi ile Sonuç'tan meydana gelmektedir. Tezin ana konusu savaş üzerine düşünen ve Clausewitz'i tanıtan, termonükleer tehdidin altındaki uluslararası sistemi inceleyen Raymond Aron'dur. Aron, Clausewitz'ten esinlenen teorik tahlil aracı ile termonükleer tehdidi irdelemiştir. Aron, savaş incelemelerinde nükleer savaşın etkisi üzerinde dururken devrimci savaş ve ulusal kurtuluş savaşlarını da değerlendirme konusu yapmıştır. 21. yüzyılda savaş ve barış ilişkisi çerçevesinde barışı koruma örgütü olarak Birleşmiş Milletler'in etkinliği de tartışılmaktadır. Birleşmiş Milletler sistemi ve özellikle Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesi ele alınmaktadır. Birleşmiş Milletler, barışı koruma ve savaşı engelleme işlevini yerine getirememektedir. Diplomasi de barışı gerçekleştirmede beklenen rolünü oynayamamaktadır. Nükleer barışın en önemli unsuru caydırıcılığın da etkinliğini kaybetmemesi gerekmektedir. Nükleer silahların yaygınlaştırılması engellenmelidir. Yukarıdaki gelişmeler ışığında uluslararası camia barışın korunması için yeni girişimleri üstlenmelidir. Savaşın kontrol altına alınması, barış için atılmış en önemli adımı teşkil eder. Zira büyük ve bölgesel güçler arasında savaş mümkün hale gelmiştir. Bu durumda barışın etkili bir güç haline getirilmesi diplomasiye olan güvenle olabilir.
Özet (Çeviri)
The thesis entitled“Researching the Idea of Peace, According to the Contemporary Political Philosophy”aims at putting forward the attempts made by philosophical thought in the field of the search of peace. The world witnessed two world wars in the 20th century. The attempts to realize peace in Europe and the evaluation of the peace, based on nuclear arms will help to generate a better understanding of the idea of peace in the 21st century. Within this framework in this thesis the approaches of Kant as well as Hegel are examined. Further, ideas set forth by Raymond Aron, who has worked on nuclear peace are also examined. The thesis, after the“Introduction”section with its four chapters and Conclusion aim at analyzing this subject. The first chapter is examining the“Ethical and Philosophical Approach to the War”, the second chapter is dealing with“the Idea of War and Peace at Kant as well as at Hegel”, the third chapter discusses“the Idea of Peace and War at Raymond Aron”, and finally the fourth chapter is dealing with“the Relations with War and Peace in 21st Century”. The main subject of the thesis is Raymond Aron whose ideas on war and elucidating of Clausewitz are really important. Furthermore, his studies on the international system under the threat of thermonuclear war are also very significant. Aron studied the thermonuclear threat inspired by the analysis of Clausewitz. Aron, in his studies with regard to war, also evaluated the revolutionary and national independence wars. The thesis will discuss the efficiency of the UN as an organization to protect the peace and the question of reforming the Security Council as well. Diplomacy is not able to play its role as the realizer of peace. The most important factor for nuclear peace is deterrence. It is important that the deterrence keeps its significance. The use of nuclear weapons should be taken under control before their dissemination. Considering that, the possibility of initiation of a war among great and regional powers is becoming probable. It is necessary that the control of the war is constituting the important factor for the peace. Within this framework, rendering peace as an active force can only be achieved through trust in diplomacy.