Bir Kuşak Bir Yol Projesi'nin geçiş güzergâhındaki ülkelerin dış ticareti üzerine etkileri
The effects of the One Belt and One Road Project on the foreign trade of the countries on the transitional route
  1. Tez No: 857884
  2. Yazar: ALI TAHER ALAHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TAKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni İpek Yolu, İpek Yolu'nun Ekonomik Koridorları, Ülkelerin Dış Ticaretine Etkisi, The New Silk Road, The Economic Corridors of The Silk Road, The Impact of Foreign Trade of Countries
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bir Kuşak Bir Yol Projesi, Çin jeoekonomisinin ve jeopolitiğinin bir gereği olarak ortaya çıkmıştır. Proje; Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'yı kapsayan kara, deniz, demir yolu, hava taşımacılığı, telekomünikasyon ve enerji ağlarının uluslararası entegrasyonunu amaçlayan bir projedir. Bu girişim, tarih boyunca en önemli ticaret ağlarından biri olan Tarihî İpek Yolu'nun etkinliğini ve ekonomik verimliliğini artırarak modern ve sofistike bir şekilde yeniden canlandırmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, üç kıtada faaliyet gösterecek olan Kuşak ve Yol Projesi, projeye katılan ülkeler için tek bir ekonomik bağımlılık oluşturmaktadır. Bir Kuşak Bir Yol projeleri ile katılımcı ülkelerin demir yolları, deniz ve kara yollarında iyileştirmeler yapılırken, bazı bölgelerde ekonomik entegrasyon girişimleri hayata geçirilmektedir. Başta Çin olmak üzere, Bir Kuşak Bir Yol projesine katılan ülkelerin, projenin sponsoru olması nedeniyle ekonomik büyümelerinin artması beklenmektedir. Bu kapsamda projeye katılan ülkelerde yürütülen faaliyetler ve dış ticaret değerleri incelenmektedir. Projenin başlatıldığı 2013 yılından bu yana incelenen verilere göre, projenin uygulandığı ülkelerde dış ticaret verilerinde artış gözlenmekte olup bu artış özellikle fiziki projelerin uygulandığı ülkelerde daha fazladır. Proje tam anlamıyla tamamlandığında ise ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The One Belt and Road Initiative (OBORI) emerged as a requirement of Chinese geoeconomics and geopolitics. OBOR is a project aimed at the international integration of land, sea, rail, air transport, telecommunications and power networks, covering Asia, Europe, the Middle East and Africa. The initiative aims to revive the historical Silk Road, which was one of the most important trade networks throughout history, in a modern and sophisticated manner in order to increase its activity and economic efficiency. In this context, the Belt and Road project, which will operate on three continents, constitutes one economic interdependence for the countries participating in the project. Through the Belt and Road projects, improvements have been made to the railways, sea and land roads of the participating countries, while economic integration initiatives are being implemented in some regions. The economic growth of the countries participating in the One Belt and One Road project is expected to increase, especially China, because it is the sponsor of the project. In this regard, the activities carried out in the countries participating in the project, and the values of foreign trade have been examined. According to the data examined since the project was launched in 2013, an increase in foreign trade data has been observed in the countries in which the project has been implemented, and this increase is especially higher in countries where physical projects are being implemented. When the project is fully completed, it is thought that the relations between the countries will get stronger.