Sinematografi ve mimarlık
Cinematography and architecture
- Tez No: 85796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERCAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: sinematografi, montaj, çerçeve, çekim, sekans, kesme, yan yana durmalar, üst üste örtüşmeler, çarpışmalar, cinematography, montage, frame, shot, sequence, cutting, juxtapositions, superimpositions, collisions Page number: 85 Adviser: Ass. Prof. Dr. Sercan Yıldırım
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
SİNEMATOGRAFI VE MİMARLIK (Yüksek Lisans Tezi) AshDOĞAY GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1999 ÖZET Tez mimarlık alanının sinema ile olan alışverişini sinematografiye ait terimler ile ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu alışverişin çerçevesini, sinemada montaj ve montaj üzerinden ele geçirilebilen hareket ve şok terimleri belirlemektedir. Her üç terim de sinemanın keşfinden itibaren zamansal ve mekansal algıda dönüşümlere kaynaklık etmişlerdir. Tezde, terimlerin sinematografik açılımları; bu terimler üzerinden yapılan kent okumaları ve mimarlık örnekleri ele alınmakta; yüzyıl basma ve bugüne ait sinemacı, düşünür ve mimarların açılımları çalışmaya kaynaklık etmektedir. Bilim Kodu: 1117
Özet (Çeviri)
CINEMATOGRAPHY AND ARCHITECTURE (M.Sc. Thesis) AskDO?AY GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 1999 ABSTRACT This study aims to disclose the relationship between architecture and cinema via terms belonging to cinematography. The frame of this relation is drawn by montage and, movement and shock which can be defined within montage; each term working as a ground for the transformations of time and space perceptions since the invention of cinema. Readings of the city and architectural works that were made by using the terminology of cinematography are focused and; film directors, philosophers and architects belonging to the beginning of the century and today are taken as references in the study. Science Code: 11 17