Manuel spor masajının ve masaj tabancasının farklı branşlardaki erkek milli sporcularda esnekliğe etkisi
The effect of manual sports massage and massage gun on flexibility in male national athletes in different branches
- Tez No: 858013
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÖZBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: spor masajı, esneklik, masaj tabancası, otur uzan testi, gonyometre, sports massage, flexibility, massage gun, sit-lie test, goniometer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırma ile manuel spor masajının ve masaj tabancasının farklı spor dallarındaki milli sporcularda esnekliğe olan etkisi karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Araştırmaya Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) Ankara'da bulunan yaş ortalamaları 19.0±2.64 yıl, boy uzunluğu 176.3±8.00 cm, vücut ağırlıkları 72.8±15.7 kilogram, yağ yüzdesi ortalamaları 12.6±5.69, vücut kitle indeksleri (VKİ) 23.3±3.59 olan, sakatlıkları ve herhangi bir rahatsızlıkları bulunmayan haftada en az 12 saat antrenman yapan mücadele sporlarından 30 erkek sporcu gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Sporcuların araştırmaya katılımı için Gençlik ve Spor Bakanlığından gerekli izinler alınmış olup, tüm katılımcıların kendilerinden ve 18 yaş altı sporcuların velilerinden de gönüllü katılım onam formu alınmıştır. Sporculara masaj yapılmadan önce oda sıcaklığı 27° de sabit tutularak otur uzan testi ve gonyometre ile eklem açıklığı ölçümü yapılmıştır. Sporcular rastgele olarak iki eşit gruba ayrılmıştır. Antrenman yapmadıkları günde dinlenik durumda hamstring ve lumbal kaslara 10 dk. manuel spor masajı yapılmıştır. İkinci gruba ise hızı kademeli olarak arttırılabilen masaj tabancası ile 5 dakika 1.kademe ve 5 dk. 2.kademe hızda masaj yapılmıştır. Her iki gruba masaj uygulaması gerçekleştikten sonra esneklik testleri bir kez daha uygulanmış ve iki yöntem arasındaki fark belirlenmeye çalışılmıştır. İki uygulamanın da esnekliğe olumlu etki sağladığı görülmüş olup, % lik olarak manuel spor masajının daha faydalı olduğu ve diğer masaj türüne göre daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the effects of manual sports massage and massage gun on flexibility in national athletes in different sports branches. Thirty male athletes from the Turkish Olympic Preparatory Center (TOHM) in Ankara with an average age of 19.0±2.64 years, a height of 176.3±8.00 cm, a body weight of 72.8±15.7 kilograms, an average fat percentage of 12.6±5.69, a body mass index (BMI) of 23.3±3.59, no injuries or any other discomfort, and training at least 12 hours a week participated voluntarily in the study. The necessary permissions were obtained from the Ministry of Youth and Sports for the participation of the athletes in the study, and a voluntary consent form was obtained from all participants and the parents of the athletes under the age of 18. Before the athletes were massaged, the room temperature was kept constant at 27° and the sit-lie test and joint range of motion were measured with a goniometer. The athletes were randomly divided into two equal groups. On the day when they did not train, 10 minutes of manual sports massage was applied to the hamstring and lumbar muscles at rest. The second group was massaged with a massage gun whose speed can be increased gradually for 5 minutes at 1st stage and 5 minutes at 2nd stage speed. After the massage application, flexibility tests were applied to both groups once again and the difference between the two methods was tried to be determined. It was seen that both applications had a positive effect on flexibility, and it was seen that manual sports massage was more beneficial in terms of % and was more effective than the other type of massage.