Maya ve maya benzeri mikroorganizmaların proteolitik aktiviteleri üzerine glukoz ve sodyum kloridin, lipolitik aktiviteleri üzerine sıcaklığın etkisinin araştırılması
Researching effects of glucose and NaCl on proteolytic activities and the effect of temperature on lipolytic activities of yeast and yeast like microorganisms
  1. Tez No: 85811
  2. Yazar: SEVDA GÜDÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN URAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Maya, maya- benzeri, proteolitik aktivite, lipolitik aktivite, glukoz, sodyum klorid, sıcaklık, Yeast, yeast-like, proteolytic activity, lipolytic activity, glucose, sodium chloride, temperature
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
MAYA VE MAYA BENZERİ MİKROORGANİZMALARIN PROTEOLİTİK AKTİVİTELERİ ÜZERİNE GLUKOZ VE SODYUM KLORİDİN, LİPOLİTİK AKTİVİTELERİ ÜZERİNE SICAKLIĞIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI (Yüksek Lisans Tezi) Sevda GÜDÜK GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mart 1999 ÖZET Araştırmamızda, çiğ süt örneğinden izole edilmiş ve adlandırılmış 48 maya ve maya benzeri mikroorganizmamn (19 Torulopsis, 9 Trichosporon, 8 Candida, 7 Cryptococcus, 2 Saccharomyces, 2 Rhodotomla, 1 Sporobolomyces) proteolitik ve lipolitik aktiviteleri çalışılmıştır. Proteolitik aktivite üzerine %0,5; %1; %1,5; %2; %2,5 konsantrasyonlardaki glukoz ve NaCPnin etkileri YCB-BSA (Yeast Carbon Base-Bovine Serum Albumin) agar ve Skim milk agar olmak üzere iki besiyerinde denenmiştir. Maya ve maya benzeri mikroorganizmalann çoğu her iki besiyerinde benzer proteolitik aktivite göstermiştir. Ancak YCB-BSA ağarda (pH 5) Skim milk ağara (pH 6) oranla daha kuvvetli proteolitik aktivite gözlenmiştir. Araştırmada besiyerlerine ilave edilen glukozun maya ve maya benzerlerinin proteolitik aktivitesini artırdığı, NaCFin azalttığı tespit edilmiştir. Proteolitik aktiviteyi ençok artıran glukoz konsantrasyonları % 1,5 ve %2 olarak tespit edilirken NaCI konsantrasyonları proteolitik aktiviteyi azaltmış, genellikle %2 ve artan NaCI konsantrasyonlarında mayalarda proteolitik aktivite gözlenmemiştir.Araştırmada ayrıca maya ve maya benzerlerinin lipolitik aktivitesi üzerine sıcaklığın etkisi BSBA-BLR (Bacto Spirit Blue Agar-Bacto Lipase Reapent) besiyerinde 21°C ve 37°C inkübasyon sıcaklığmda çalışılmıştır. Lipolitik aktivitenin 21°C'de daha aktif olduğu tespit edilmiştir. Bilim kodu: 4010104
Özet (Çeviri)
Ill RESEARCHING EFFECTS OF GLUCOSE AND NaCl ON PROTEOLYTIC ACTIVITIES AND THE EFFECT OF TEMPERATURE ON LIPOLYTIC ACTIVITIES OF YEAST AND YEAST-LIKE MICROORGANISMS (M.Sc. Thesis) Sevda GÜDÜK GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY March 1999 ABSTRACT İn our research, proteolytic and lipolytic activities of 48 yeast and yeast-like microorganisms which are isolated from raw milk sample (19 Torulopsis, 9 Trichosporon, 8 Candida, 7 Cryptococcus, 2 Saccharomyces, 2 Rhodotomla, 1 Sporobolomyces) have been studied. The effects of 0,5%; 1%; 1,5%; 2%; 2,5% consentrated glucose and NaCl and proteolytic activity have been experimented at two different media YCB-BSA (Yeast Carbon Base-Bovine Serum Albumin) agar and Skim milk agar. Most yeast and yeast-like microorganisms have shown similar proteolytic activity at both media. Howewer, it was observed that YCB-BSA agar (pH 5) showed stronger proteolytic activity, compared to Skim milk agar (pH 6) to the research. İt was found that glucose added to media increased the proteolytic activities of yeast and yeast-like, and decreased NaCl's. While it was found that glucose concentrations that increased proteolytic activity the most were 1,5% and 2%, NaCl concentrations decreased proteolytic activity and generally proteolytic activity was not observed in 2% and besidies in the research. The effect ofIV temperature on lipolytic activity of yeast and yeast-like was studied at BSBA- BLR (Bacto Spirit Blue Agar-Bacto Lipase Reagent) media and at incubation temperatures of 21°C and 37°C it found that lipolytic activity is more active at 21°C. Science Code: 4010104