Çiğ sütlerden izole edilen maya ve maya benzeri mikroorganizmaların dağılımları ve bu mikroorganizmaların proteinaz enzim aktiviteleri
  1. Tez No: 67996
  2. Yazar: İLKNUR YILDIRIM DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN URAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Maya, Maya-benzeri, Çiğ süt, Proteinaz
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Araştırmada 90 çiğ süt örneğinden toplam 50 maya ve maya benzeri mikroorganizma izolasyonu gerçekleştirilmiştir. İzole edilen mikroorganizmaların morfolojik görünümleri, biyokimyasal karakteristikleri, fermentasyon ve asimilasyon testleri çalışılarak tür adlandırmaları gerçekleştirilmiştir. Maya ve maya benzeri mikroorganizmalar içinde en sıklıkla rastlanan türler Torulopsis cinsine aittir(20)(%40). îzole edilen diğer cinsler Trichosporon (10) (%20), Candida(S)(î6)veCryptococcus(7)(%l4) olarak bulunmuştur. Saccharomyces (2)(%4), Rhodotorula(2)(°AA) ve Sporobolomyces(l)(%2) türlerinin ise çok düşük oranlarda olduğu tespit edilmiştir. îzolatlar 28 farklı türü içermektedir. Torulopsis Candida çiğ sütlerden en sıklıkla izole edilen türdür. Bu türü Trichosporon cutaneum ve Torulopsis famata izlemektedir. Adlandırması yapılan mikroorganizmaların proteinaz enzim aktiviteleri YCB-BSA (Yeast- IX Carbon Base-Bovine Serum Albumin) agar ve Skim milk agar besiyerlerinde değerlendirilmiştir. İzolatların büyük bir çoğunluğu her iki besiyerinde proteolitik aktivite göstermiştir. Ancak YCB-BSA ağarda Skim milk ağara oranla daha kuvvetli proteolitik aktivite gözlenmiştir. Araştırmada en kuvvetli proteolitik aktiviteyi Saccharomyces cerevisiae türü göstermiştir. Bilim kodu: 4010104
Özet (Çeviri)
In this research, a total of 50 strains of yeast and yeast-like microorganisms were isolated from 90 raw milk samples. The morphological views, the biochemical characteristics, fermentation and assimilation tests of microorganisms isolated were studied and name of species were made real. The most widespread species within yeast and yeast-like microorganisms were found to belong to Torulopsis g-ewifs(20)(%40). The other genus were found as Trichosporon (10) (%20), Candida (8)(%16) and Cryptococcus(7)(%U). The species of Saccharomyces(2)(°/