2018-2022 LGS Türkçe sorularının Türkçe Öğretim Programı'ndaki kazanımlar ve Bloom Taksonomisi açısından incelenmesi
Turkish teaching of 2018-2022 LGS Turkish questions in terms of achievements in the program and Bloom Taxonomy review
  1. Tez No: 858150
  2. Yazar: SERKAN ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: LGS, temel dil becerileri, Türkçe Öğretim Programı, Bloom Taksonomisi, LGS, basic language skills, Turkish Curriculum, Bloom's Taxonomy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu araştırmada 2018-2022 yılları arasında gerçekleştirilen LGS'de yer alan Türkçe dersi sorularının Türkçe Öğretim Programı'ndaki kazanımları ne derecede kapsadığı ve ne düzeyde temsil ettiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Türkçe sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'ne göre hangi bilişsel alanda yer aldığının tespit edilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışma nitel araştırmanın olanaklarından faydalanılarak durum çalışması yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırma verileri doküman incelemesi tekniği ile toplanmış ve elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile çözümlenerek yüzde ve frekans değerleri biçiminde tablo ve grafikler şeklinde sunulmuştur. Bulgular: Çalışmada 2018-2022 yılları arasında yapılan LGS'de Türkçe soruları özelinde toplam 100 soru üzerinde inceleme gerçekleştirilmiştir. Temel dil beceri alanlarındaki soru dağılımlarının dengeli olmadığı, soruların daha çok okuma ve yazma dil beceri alanlarında yoğunlaştığı görülmüştür. Ayrıca soruların Türkçe Öğretim Programı'ndaki belirli kazanımlar üzerinde yoğunlaştığı, birçok kazanımı ihmal ettiği tespit edilmiştir. Son olarak soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin anlama ve çözümleme basamaklarında yoğunlaştığı, daha üst düzey bilişsel becerileri ölçen soruların sorulmadığı bulgularına ulaşılmıştır. Sonuçlar: 2018-2022 yılları arasında LGS'de sorulan Türkçe sorularının bilişsel basamaklar özelinde dengeli bir dağılım göstermediği, anlama ve çözümleme basamaklarında yoğunlaştığı görülmüştür. Bununla birlikte hatırlama, değerlendirme, uygulama ve yaratma basamağına LGS Türkçe sorularında karşılık gelen herhangi bir soruya yer verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca soruların ağırlıklı olarak okuma becerisi kazanımlarında yoğunlaştığı az da olsa sorularda yazma becerisi kazanımlarına da yer verildiği tespit edilmiştir. Bu nedenle 2018-2022 yılları arasındaki LGS Türkçe sorularında konuşma ve dinleme becerilerine ait kazanımlara yer verilmediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla 55 kazanımın göz ardı edildiği ve soruların belirli kazanımlar üzerinde yoğunlaştığı görülmüştür. Türkçe Öğretim Programı'ndaki 76 kazanım düşünüldüğünde LGS Türkçe sorularının kapsam geçerliliğinin oldukça düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it is aimed to determine to what extent the Turkish questions in the LGS, which was held between 2018-2022, cover and represent the achievements in the Turkish Curriculum. In addition, it was aimed to determine in which cognitive area the Turkish questions were more concentrated according to the Revised Bloom Taxonomy. Method: The study was conducted using the case study method, taking advantage of the opportunities of qualitative research. Research data were collected by document analysis technique and the obtained data were analyzed by descriptive analysis technique and presented in the form of tables and graphs in the form of percentage and frequency values. Findings: In the study, a total of 100 questions were examined in the LGS, which was held between 2018-2022, specific to Turkish questions. It has been observed that the distribution of questions in the basic language skill areas is not balanced, and the questions are mostly concentrated in the reading and writing language skills areas. In addition, it was determined that the questions focused on certain acquisitions in the Turkish Curriculum and neglected many acquisitions. Finally, it was observed that the questions focused on the comprehension and analysis steps of the Revised Bloom Taxonomy, and the questions measuring higher-level cognitive skills were not asked. Conclusion: Turkish questions asked in LGS between 2018-2022 did not show a balanced distribution in terms of cognitive steps; It was seen that he concentrated on the stages of understanding and analysis. However, it was concluded that no questions corresponding to the remembering, evaluating, applying and creating steps were included in the LGS Turkish questions. In addition, it has been determined that the questions mainly focus on the acquisition of reading skills, and the acquisition of writing skills, albeit a little, is included. For this reason, it has been determined that the acquisitions of speaking and listening skills are not included in the LGS Turkish questions between 2018-2022. Therefore, it is seen that 55 acquisitions are ignored and the questions focus on certain acquisitions. Considering the 76 acquisitions in the Turkish Curriculum, it is concluded that the content validity of the LGS Turkish questions is quite low.