Yeni medya ve hayran kültürü: YouTube kanalları
New media and fan culture: YouTube channels
- Tez No: 858222
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BİLGİNER KUCUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hayran kültürü, yeni medya, katılımcı kültür, sosyal medya, hayran üretimi, Fan culture, new media, participatory culture, social media, fan production
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Hayran ve hayranlık kavramı özellikle Web 2.0'ın gelişimiyle önemli başlıklardan biri haline gelmiştir. Yeni medyanın beraberinde getirdiği yakınsak teknolojiler ve katılımcı kültür yapısı aracılığıyla, hayran topluluklarının daha görünür oldukları günümüz dünyasında, hayran kültürü kavramı da ön plana çıkmıştır. Özellikle sosyal medya ile daha da belirginleşmiştir. Yeni medyanın sunmuş olduğu interaktivite sayesinde topluluklarını genişleten hayranlar, süreç içerisinde daha aktif bir hale gelmişlerdir. Hayranlar, teknolojik araçlar ve uygulamalarla tüketimin yanı sıra üretimlerini de gerçekleştirmektedirler. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde katılımcı kültür bağlamında öne çıkan hayran kültürü incelenmiştir. Burada web teknolojileri ve yeni medya, yakınsama kültürü, katılımcı kültür, sosyal medya, hayran, hayranlık ve hayran üretimleri kavramları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü olan uygulama kısmında ise 3 YouTube kanalı örneklem olarak belirlenmiş ve videolarına gelen yorumlar içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of fan and admiration has become one of the important topics especially with the development of Web 2.0. In today's world, where fan communities are more visible through the convergent technologies and participatory culture structure brought by new media, the concept of fan culture has also come to the fore. It has become more prominent especially with social media. Thanks to the interactivity offered by new media, fans who expand their communities have become more active in the process. Fans realise their production as well as consumption with technological tools and applications. This study consists of two parts. In the first part of the study, fan culture, which stands out in the context of participatory culture, is analysed. Here, the concepts of web technologies and new media, convergence culture, participatory culture, social media, fans, admiration and fan productions are discussed. In the second part of the study, the application part, 3 YouTube channels were determined as a sample and the comments on their videos were analysed by content analysis method.