Uzaktan çalışma modelinin işçilerin verimlilik iş performans tutumlarına olan etkisi ve bir uygulama
The effect of the remote working model on workers' and productivity and work performance attitude and an application
- Tez No: 858224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL GÜRÜN KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: uzaktan çalışma, verimlilik, iş performansı, uzaktan çalışmanın avantajları ve dezavantajları, remote work, productivity, work performance, advantaged and disadvantages of working remotely
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
1973 yılında ortaya çıkan uzaktan çalışma kavramı, üretim, hizmet ve teknoloji gibi birbirinden farklı unsurların kullanılmasıyla sağlanan yaygın bir çalışma biçimi olmuştur. Değişen dünya düzeni, sosyal koşullar, rekabetçi iş ortamları, pandemi dönemi ile birlikte; hem özel sektörde hem kamu sektöründeki, çalışma koşullarını ve kültürünü değiştirerek, uzaktan çalışmayı daha yaygın bir hale getirmeye başlamıştır. Yapılan araştırmalara göre pandemi ile uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı gözlenmektedir. Uzaktan çalışma modeli farklı yerlerde çalışan insanların işlerini tamamlamaları için uygun aile koşulları oluşturulması sebebiyle iş motivasyonuna sahip işçilerin de performanslarını arttırmaktadır. Uzaktan çalışmanın etkili ve verimli olabilmesi için uygun koşulların sağlanması, sorumlulukların net bir şekilde tanımlanması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, uzaktan çalışan işçilerin verimliliklerini ölçüp, uzaktan çalışmanın iş performansı ve iş tatminleri üzerindeki etkisini tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
The term of remote working, which was emerged in 1973, has been a common way of working provided by the use of different elements such as production, service and technology. With pandemic period, the changing world order, social conditions and competitive business environments make remote working more common by changing the business conditions and culture in both the private and public sectors. The studies show that remote working has become widespread with the pandemic. The remote working model generates suitable family conditions for people who work different places, so the performance of selfmotivated workers also increases. Appropriate conditions must be provided and responsibilities must be clearly defined in order for remote work to be effective and efficient. The purpose of this research is to measure the productivity of remote workers and to determine the effect of remote working on their attitudes and perfomances.