Pandemi sürecinde çocuk hemşirelerinde mesleğe bağlılık ile iş doyumu düzeyleri arasındaki ilişki ve etkileyen değişkenlerin incelenmesi
Examination of the relationship between professional commitment and job satisfaction levels and affecting variables in pediatric nurses during the pandemic process
- Tez No: 858312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN ŞEN CELASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, COVID-19, Hemşirelik, Mesleğe bağlılık, İş doyumu, Pandemic, COVID-19, Nursing, Commitment to Profession, Job Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırmada, pandemi sürecinde çocuk hemşirelerinde mesleğe bağlılık ile iş doyumu düzeyleri arasındaki ilişki ve etkileyen değişkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Analitik ve kesitsel tipteki araştırma, İzmir S.B.Ü Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini pandemi döneminde görev yapan 213 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Hemşire Tanıtım Formu, Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği ve McCloskey ve Mueller İş Doyum Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler yapıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğuna Kolmogorov Simirnov normallik testi ile bakıldı (Hemşirelikte mesleğe bağlılık ölçeği K-S: 0,101; p: 0,000; McCloskey ve Mueller iş doyumu ölçeği K-S: 0,075; p: 0,006). Veriler normal dağılım göstermediğinden Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan 213 hemşirenin yaş ortalamasının 32,42±5,48, aylık nöbet sayısı ortalamasının 7,63±3,12, günlük dinlenme süresi ortalamasının 2,36±1,17 olduğu bulundu. Hemşirelerin %78,9'unun kadın, %42,3'ünün yoğun bakım ünitesinde çalıştığı, %52,1'inin servis hemşiresi olarak görev yaptığı, %91,1'inin çalışma şeklinin gece ve gündüz olduğu, %78,4'ünün mesleği isteyerek tercih ettiği, %74,6'sının çalışılan bölümü isteyerek tercih ettiği, %56,3'ünün işten memnun olduğu, %56,8'inin mesleği değiştirmeyi düşündüğü, %54,9'unun sigara/alkol/madde kullanmadığı, %64,3'ünün gelirinin gidere denk olduğu belirlendi. Hemşirelerin hemşirelikte mesleğe bağlılık ölçeği ortalama puanı 70,52±13,96 olarak bulundu. Hemşirelerin McCloskey ve Mueller iş doyumu ölçeği ortalama puanı 2,57±0,72 olarak belirlendi. Sonuç: Araştırma sonucunda, pandemi döneminde çalışan çocuk hemşirelerinin mesleğe bağlılık ve iş doyumlarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to define the relationship between commitment to the profession and job satisfaction levels of pediatric nurses working during the pandemic and to examine the variables they are affected by in this process. Materials and Methods: The research is an analytical and cross-sectional type of study. The sample of the research is İzmir S.B.Ü Dr. It consisted of 213 nurses working at Behçet Uz Pediatric Diseases and Surgery Training and Research Hospital during the pandemic period. The data of the study were collected with the Nurse Introduction Form, Nursing Professional Commitment Scale, McCloskey and Mueller Job Satisfaction Scale. In the analysis of the data, number percentage distribution and descriptive statistics were performed to describe demographic characteristics. The suitability of the data for normal distribution was checked with the Kolmogorov Simirnov normality test (Nursing profession commitment scale K-S: 0.101; p: 0.000; McCloskey and Mueller job satisfaction scale K-S: 0.075; p: 0.006). Since the data did not show a normal distribution, Mann Whitney U, Kruskal Wallis test and Spearman correlation analysis were used. Results: It was found that the average age of the 213 nurses participating in the study was 32.42±5.48, the average number of shifts per month was 7.63±3.12, and the average daily rest period was 2.36±1.17. 78.9% of the nurses were female, 42.3% worked in the intensive care unit, 52.1% worked as service nurses, 91.1% worked day and night, 78.4% chose the profession willingly, 74.6% 56.3% of them chose the department they work in willingly, 56.3% are satisfied with their job, 56.8% are considering changing their profession, 54.9% do not use cigarettes/alcohol/drugs, 64.3% say their income is equal to their expenses. The average score of the nurses on the Nursing Professional Commitment Scale was found to be 70.52±13.96. The average score of nurses on the McCloskey and Mueller job satisfaction scale was determined as 2.57±0.72. Conclusion: As a result of the research, it was determined that the professional commitment and job satisfaction of pediatric nurses working during the pandemic period were at medium levels.