Ambalaj tasarımda sürdürülebilirlik ve görsel tasarım
Sustainability in packaging design and visual design
- Tez No: 858356
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Packaging, Application, Visual Design, Sustainability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Grafik tasarımın birçok alanı olduğu ve bu alanların kendine özgü yorumlanması ve geliştirilmesi gerektiği için ambalaj alanında araştırma yapılmıştır. Ambalaj tasarımı konusunda araştırma yapmak amacıyla;“Ambalaj Tasarımda Sürdürülebilirlik ve Görsel Tasarım”konulu tez araştırması tamamlanmıştır. Bu tez çalışmasında seçilen konuda kaynak araştırması yaparak bilgi, tecrübe ve birikimleri geliştirmek tez araştırmasının temelini oluşturmuştur. Günümüzün en temel ihtiyaçlarından olan sürdürülebilirlik kavramının tez konusu olarak seçilmesinin nedeni, doğal kaynakların tükenmeden gelecek nesillere aktarılması, sürdürülebilirlik kavramı, üretimde sürdürülebilirlik, kaynakların yeterli kullanımı, sürdürülebilir gelişim kavramlarını incelemek amaçlıdır. Sürdürülebilir tasarım, tüketici taleplerini göz önünde bulundurarak, ihtiyaçlar doğrultusunda, çevreye zarar vermeden, sürekli şekilde üretmektir. Sürdürülebilirlik ve görsel tasarım ile ilgili birçok makale, araştırma ve rapor tezin yazılmasında kaynak olarak kullanılmıştır. Son bölümdede örnek ve ödül almış bir proje ile sürdürülebilirlik ve görsel tasarımın birbiriyle olan bağlantısı anlatılmıştır. Ayrıca bu tezde ambalaj tasarımının sürdürülebilirlik ve görselliğin bir arada olan ilişkisi de incelenmiştir. Sürdürülebilirlik konusunda bireylerin teşvik edilip, çevre bilincinin oluşturulması aynı zamanda kaliteli ve görsel tasarım anlamında birbirinine ne kadar bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler: Ambalaj, Uygulama, Görsel Tasarım, Sürdürülebilirlik
Özet (Çeviri)
Since graphic design has many fields and these fields need to be interpreted and developed in their own way, research was conducted in the field of packaging. In order to conduct research on packaging design; thesis research on“Sustainability and Visual Design in Packaging Design”has been completed. In this thesis study, the basis of the thesis research was to develop knowledge, experience and accumulation by conducting resource research on the selected subject. The reason for choosing the concept of sustainability, which is one of the most basic needs of today, as the subject of the thesis is to examine the concepts of transferring natural resources to future generations without depleting them, the concept of sustainability, sustainability in production, adequate use of resources, sustainable development. Sustainable design is to produce continuously in line with the needs, taking into account consumer demands, without harming the environment. Many articles, researches and reports on sustainability and visual design have been used as sources for writing this thesis. In the last chapter, the connection between sustainability and visual design is explained with an example and an award-winning project. In this thesis, the relationship between sustainability and visual design in packaging design is also examined. It has been concluded that encouraging individuals about sustainability, creating environmental awareness, and at the same time, how much they are interconnected in terms of quality and visual design.