شرح مقدمة الصلاة لطاشكبري زاده (ت. 968/1560) (دراسة وتحقيقاً)
Taşköprîzâde'nin Şerhu mukaddimeti's-salât isimli eserinin tahkîk ve incelemesi
- Tez No: 858388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh. Salât. Fenârî. Taşköprüzâde. Şerhu Mukaddimeti's- salât, Fiqh. As-Salat. Al-Fanari. Tashkubrizade. Sharhu Muqaddimati as-salat
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez, hicri onuncu asrın meşhur Hanefi alimlerinden olan Taşköprüzâde'nin (ö. 978/1560) Şerhu mukaddimeti's-salât li Fenârî isimli eserinin tahkik ve analizini yapmayı hedeflemektedir. Eserde rükünleri, şartları, şekilleri ve kısımları dahil olmak üzere namazla ilgili bütün konular bir araya getirilmiş ve delilleri zikredilmiştir. Mezhep imamı Ebû Hanîfe'nin görüşleri yanında Ebû Yusuf, İmam Muhammed, Serahsî ve diğer alimlerin çoğu mahtut olan eserlerde geçen görüşlerine yer verilmiştir. Fenârî'nin namazla ilgili mukaddimesi Hanefi mezhebinin meşhur şerhleri arasında yer alır. Fenârî'nin bu eseri üzerine el- Kuhistânî (ö. 950/1543), el-Akhisârî (ö. 1025/1616) ve Nablusî'nin (ö. 1143/1730) şerhleri bulunmaktadır. Araştırmada eserin yazma nüshaları toplanmış, tahkikte 12 yazma nüsha esas alınmıştır. Çalışmada Fenârî ve Taşköprüzâde'nin şahsi ve ilmi biyografileri ele alınırken betimleyici tarihsel metot; nüshaları birbiriyle kıyaslayıp, farklılıkları dipnotta belirtirken ve görüşlerin asli kaynaklardaki yerlerini gösterirken karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada birçok önemli sonuca ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlardan önemlileri şunlardır: Taşköprüzâde, Kur'ân, sünnet ve alimlerin görüşleri gibi delilleri yazmıştır. Muhammed Kaşkârî'nin Münyetü'l-Musallî isimli eserine bolca atıf yapmıştır. Şârih, uzun şerhlerin birçoğunun ihmal ettiği cümle terkiplerinin usullerini çokca zikretmiştir. Edep, sünen ve mekruhlar gibi birçok şârihin bahsetmediği konulara değinmiştir. Bunlar da alimlerin bu kitaba verdikleri değer ve tedriste bu kitabı kullanmalarının sebebini izah etmektedir. Şarihin metodu, Hanefi alimlerinin görüşlerini naklederek, içlerinden kitap, sünnet ve küllî kaideler gibi delillerden uygun olanını seçme şeklinde tarif edilebilir. İhtilaflı konularda diğer mezheplerin, özellikle de Şâfiî mezhebinin görüşlerini vermeye özen göstermiştir. Hükümlerin illetlerini sık sık dile getirmesi ve bunlarla ilgili hükümleri açıklaması, müellifin geniş bir kültüre sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to study and investigate the book of Tashkubrizade (d. 978/1560), one of the most famous jurists of the Hanafi school of Fiqh in the tenth century AH, which he called:“Sharhu Muqaddimati as-salat by al-Fanari”. In it, he collected all the issues related to prayer, including its pillars, conditions, forms, and parts, along with their evidence, and presented many of the sayings of the Hanafi jurists, in addition to the saying of the Imam: such as the sayings of Abu Yusuf, Imam Muhammad, al-Sarkhasi and other scholars from sources that are still in manuscript to this day. Al-Fanari's introduction to prayer is one of the important explanations in Hanafi jurisprudence that has received explanation and commentary, such as the explanations of al-Quhistani (d. 950/1543), al-Aqhasari (d. 1025/1616) and al-Nablusi (d. 1143/1730). The study included collecting the chapters of this book. The study reviewed 12 copies of the manuscript, and the historical descriptive approach was followed when researching the biography of the two imams: Al-Fanari and Tashkubrizade and reviewing their biographical and scientific biographies. In the investigated section, the interview approach was followed, which is based on comparing the written copies, capturing the differences between them and noting them in the margin. With the graduation of sayings and texts contained in the text and attributing them to their sources. The results of the study were that Tashkubrizade's attention to presenting evidence from the Qur'an, Sunnah, and the sayings of scholars, and attributing the sayings to their sources. He quoted more from“Muniyat al-Musalli”by Muhammad al-Kashgari. Most of the commentators mentioned the rules in the structure of sentences, which many long books do not have, and this is what explains the interest of scholars in it and its adoption in education and teaching. It also included precise branches that are not found in jurisprudential texts, such as branches of etiquette, sunnahs, and things that are disliked. The commentator's method in the book was based on choosing between the sayings of the imams of the Hanafi School of jurisprudence, and then giving preference between them according to the proven evidence from the Qur'an or the Sunnah or the general rules for giving preference. He also conveyed the jurisprudential differences to the rest of the Fiqh schools, especially the Shafi jurisprudence and he touched a lot on mentioning the reasons of rulings, which indicates a broad culture of the commentator.