Reklamda Art Nouveau etkisi: 1889–1899 yıllarında afiş tasarımlarının göstergebilimsel açıdan incelenmesi
The Art Nouveau effect on advertising: A semiotic study of poster designs in the years 1889–1899
- Tez No: 858394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NALAN KANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Sanat Tarihi, Fine Arts, Advertising, Art History
- Anahtar Kelimeler: Afiş, Art Nouveau, Göstergebilim, Reklam, Poster, Art Nouveau, Semiotics, Advertising
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Fransızca linguistique ve semiologie köklerinden gelen göstergebilim terimi, göstergeleri inceleyen, anlamlandıran ve kendi içerisinde çeşitlere ayıran bir bilim dalıdır. Göstergebilim, anlam oluşturacak her türlü öğelerin anlamlandırılması ve incelenmesi sürecidir. Göstergeler; gösteren, gösterilen, düz anlam ve yan anlamlarına bakılarak anlamlandırılmaktadır. Anlamlandırma süreci kişiden kişiye, kültürden kültüre ve toplumdan topluma değişkenlik göstermektedir. Anlamlandırma sürecinde kişinin eğitim düzeyi, yaşadığı toplum, kişisel ve kültürel özellikleri gibi anlamlandırmayı etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Charles Peirce, Ferdinand de Saussure, Roland Barthes göstergebilimsel incelemeye katkı sağlayan önemli kuramcılardır. Avrupa'da etkili bir sanat akımı olan Art Nouveau, resim, heykel, mimari ve grafik gibi pek çok alanda etkisini gösterirken, özellikle grafik sanatlarda yüksek bir ivme yakalamıştır. Grafik sanatlarda reklam afiş örnekleri incelendiğinde Art Nouveau etkisi görülmektedir. Jules Cheret, Alphonse Mucha, Henri de Toulouse Lautrec afiş çalışmalarına öncülük eden bazı isimlerdir. Sanatçılar bu dönemde yaptıkları afiş çalışmalarında bitki, hayvan ve kadın figürlerini stilize ederek kullanmışlardır. Afiş çalışmalarında stilize edilmiş yazı karakterleri doğal, estetik bir denge kurularak tipografik düzenlemelerle oluşturulmuştur. Bu tez kapsamında Roland Barthes'ın göstergebilim kuramı esas alınarak Toulouse Lautrec, Alphonse Mucha ve Jules Chéret'in 1889 – 1899 yıllarında tasarlamış olduğu reklam afiş örnekleri göstergebilimsel açıdan incelenmiştir. Her afiş için göstergebilimsel açıdan yapılan incelemeler; gösteren, gösterilen, düz anlam ve yan anlamlarına bakılarak elde edilen veriler anlamlandırılarak betimlenerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The term semiotics, which comes from the French roots of linguistique and semiologie, is a branch of science that studies, makes sense of indicators and divides them into varieties within itself Semiotics is the process of making sense and examining all kinds of elements that will create meaning. Indicators are made meaningful by looking at their illustrative, shown, plain meaning and side meanings. The process of making sense varies from person to person, from culture to culture, and from society to society. In the process of making sense, there are many factors that affect making sense, such as a person's educational level, the society in which he lives, personal and cultural characteristics. Charles Peirce, Ferdinand de Saussure, Roland Barthes are important theorists who have contributed to semiotic study. Art Nouveau, which is an influential art movement in Europe, has gained a high momentum in many areas such as painting, sculpture, architecture and graphics, especially in graphic arts. When the examples of advertising banners in graphic arts are examined, the Art Nouveau effect is seen. Jules Cheret, Alphonse Mucha, Henri de Toulouse Lautrec are some of the names who pioneered poster studies. Artists stylized and used plant, animal and female figures in their poster works during this period. The stylized typefaces in the poster works have been created with typographic arrangements by establishing a natural, aesthetic balance. Within the scope of this thesis, the examples of advertising posters designed by Toulouse Lautrec, Alphonse Mucha and Jules Chéret in 1889 – 1899 based on Roland Barthes' semiotic theory were examined from a semiotic point of view. The semiotic examinations for each poster are explained by making sense of the data obtained by looking at the meanings of the plain meaning and side meanings shown, shown, and described.