İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör takılı hastalarda şok anksiyetesi ile başa çıkma deneyimlerinin incelenmesi
Examining experiences in coping with shock anxiety in patients with implantable cardioverter defibrillator
  1. Tez No: 858439
  2. Yazar: DİLEK AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN TOKEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İmplante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatör, Şok, Anksiyete, Başetme Davranışı, Hemşirelik, İmplantable Cardioverter Defibrillator, Shock, Anxiety, Coping Behavior, Nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışma implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör (ICD) takılı hastalarda şok anksiyetesi ile başa çıkma deneyimlerinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı kalitatif olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırma, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği pil kontrolü için gelen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 15 ICD takılı hastada 01 Aralık 2022 ve 01 Şubat 2023 tarihleri arasında derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak niteliksel olarak yürütülmüştür. Çalışma verileri toparlanırken ''Sosyodemografik Veri Formu'', ''Florida Şok Anksiyete Ölçeği'' ve ''Yarı Yapılandırılmış Derinlemesine Görüşme Formu'' kullanılmıştır. Görüşmeler araştırmacı tarafından hasta onamı alınarak ses kayıt cihazına kaydedilmiş ve yaklaşık olarak 20-30 dakika sürmüştür. Katılımcılarla yapılan görüşmeler tamamlandıktan sonra kaydedilen görüşme verileri yazılı metne dönüştürülmüştür. Bu araştırma da elde edilen veriler Maxqda 2022 (Verbi Software, 2019) bilgisayar programı ile içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri çerçevesinde incelenmiştir. Bulgular: Araştırma 3 ana temayla yapılandırılmıştır. Temalar Şok Deneyimi, Şokun Tetiklenmesi, Şok Anksiyetesiyle Başa Çıkma Deneyimleri olarak belirlenmiştir. ICD takılı hastalarda şok ansiyetesiyle başa çıkma stratejileri vurgulanmıştır. Çalışmada şok anksiyetesi ile başa çıkma deneyimleri 13 alt temadan oluşmaktadır. Bu alt temalar ise; Kontrole Gitme ve Sağlığa Dikkat Etme, Kabullenme/Alışma, Kaderci Bakış Açısı/Teslimiyet, Aile Desteği, Stresten Uzak Durma, Kaçınma/Sınırlandırma Davranışları, Meşguliyet Edinme, Psikolojik Destek Alma, Cihaza Güvenme, Yürüyüş Yapma, Unutmaya Çalışma, Cihaz Takılı Bireylerle İletişim ve Görmezden Gelme olarak belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırmada yapılandırılan temalarda hastaların şok deneyimi ve şok anksiyetesiyle başa çıkma stratejilerine ilişkin eğitim eksikliği olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to investigate the experiences of coping with shock anxiety in patients with an implantable cardioverter defibrillator (ICD), and it was conducted descriptively and qualitatively. Method: The study was carried out qualitatively using the in-depth interview method between 01 December 2022 and 01 February 2023 in 15 patients with ICD implanted who came to Izmir Atatürk Training and Research Hospital Cardiology Polyclinic for battery control and agreed to participate in the study. While collecting the study data, ''Sociodemographic Data Form'', ''Florida Shock Anxiety Scale'' and ''Semi-Structured In-Depth Interview Form'' were used. The interviews were recorded on the voice recorder by the researcher with the consent of the patient and lasted approximately 20-30 minutes. After the interviews with the participants were completed, the recorded interview data was converted into written text. The data obtained in this research were examined within the framework of content analysis and descriptive analysis methods with Maxqda 2022 (Verbi Software, 2019) computer program. Results: The research was structured with 3 main themes. Themes were determined as Experience of Shock, Triggering of Shock, and Experiences of Coping with Shock Anxiety. Strategies for coping with shock anxiety in patients with ICD are emphasized. In the study, experiences of coping with shock anxiety consisted of 13 sub-themes. These sub-themes are; Controlling and Paying Attention to Health, Acceptance/Accommodation, Fatalistic Perspective/Submission, Family Support, Avoidance of Stress, Avoidance/Limitation Behaviors, Getting Occupied, Getting Psychological Support, Trusting the Device, Walking, Trying to Forget, Communication with Devices and Set to Ignore. Conclusion: In the themes structured in the study, it was concluded that the patients had a lack of education about the experience of shock and strategies for coping with shock anxiety.