Özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynlerin mükemmeliyetçilik ve yaşantısal kaçınmaları arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın rolü
The role of resilience in the relationship between perfectinosm and experiential avoidance of parents with special needs children
- Tez No: 858458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ÇETİNTULUM HUYUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Özel Gereksinim, Bilişsel Davranışsal Kaçınma, Psikolojik Sağlamlık, Perfectionism, Special Needs, Cognitive Behavioral Avoidance, Psychological resilience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, özel gereksinimli çocuğun ebeveynlerin mükemmeliyetçilikleri ile yaşantısal kaçınmaları arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılmasıdır. Bununla birlikte, bu ilişkide ebeveynlerin psikolojik sağlamlıklarının rolünün olup olmadığının belirlenmesidir. Bu tez çalışmasının hedefi belirlenen değişkenler arasındaki ilişkinin saptanmasıdır. Bu tez çalışmasının çalışma grubunu İstanbul ili Bahçelievler ilçesinde çalışmakta olduğum özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim desteği gören özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynler oluşturmaktadır. Çalışmaya 25-55 yaş aralığında 208 anne ve baba dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Olumlu Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Bilişsel Davranışsal Kaçınma Ölçeği ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Olumlu Olumsuz Mükemmeliyetçilik Ölçeğinin alt boyutu olan Olumsuz mükemmeliyetçilik puanı ile Bilişsel Davranışsal Kaçınma toplam puanı arasında kısa psikolojik sağlamlık puanının aracı rolü Sobel testi incelenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bunun sonucunda ise, ebeveynlerin olumsuz mükemmeliyetçilikleri ile yaşantısal kaçınmaları arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to reveal the relationship between the perfectionism and experiential avoidance of parents of children with special needs. However, it remains to be determined whether the psychological resilience of the parents plays a role in this relationship. The aim of this thesis study is to determine the relationship between the determined variables. The study group of this thesis study consists of parents with children with special needs who receive educational support at the special education and rehabilitation center where I work in Bahçelievler district of Istanbul. 208 mothers and fathers between the ages of 25-55 were included in the study. Demographic Information Form, Positive and Negative Perfectionism Scale, Cognitive Behavioral Avoidance Scale and Psychological Resilience Scale were used as data collection tools. Data analysis was done with SPSS 26.0. According to the research results, the mediator role of the short psychological resilience score between the Negative perfectionism score, which is the sub-dimension of the Positive Negative Perfectionism Scale, and the total score of Cognitive Behavioral Avoidance was examined and the Sobel test was found to be statistically significant. As a result, psychological resilience has a mediating role in the relationship between parents' negative perfectionism and experiential avoidance.