Türkiye ve Avrupa'daki turist rehberliği eğitim sisteminin karşılaştırılması
Investigation on the basis of curriculum of the tourist guiding the education system in Europe with tourist guiding the education system in Turkey
- Tez No: 858457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel Turist Rehberi, Turist Rehberliği Eğitim Sistemi, Turizm, Professional Tourist Guide, Tourism, Tourist Guıding The Education System
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki profesyonel turist rehberliği eğitim sistemi ile Avrupa'daki turist rehberliği eğitim sistemlerinin müfredatları bazında karşılaştırılarak benzerliklerin tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, Avrupa'da 28 ülkeden turist rehberliği eğitim sistemine yönelik sanal ortamlar, veri tabanları, yazılı kaynaklar ve meslek odalarından veriler elde edilmiştir. Bu verilerden eğitim sistemine ilişkin kriterler belirlenmiş ve Türkiye'deki turist rehberliği eğitim sitemiyle benzerlik ve farklılıkların karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler gruplandırılarak, benzerlikler ortaya konulmuştur. Avrupa'da birçok ülkede kabul edilmiş ve uygulanmakta olan AB EN standardizasyonu bulunmasına rağmen, eğitim sistemi uygulama ve çıktılarında kabul görmüş bir standart bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the similarities by comparing the professional tourist guiding education system in Turkey with the tourist guiding education systems in Europe on the basis of curricula. For this purpose, data were obtained from virtual environments, databases, written sources and professional chambers for the tourist guidance education system from 28 countries in Europe. From these data, the criteria for the education system were determined and the comparison of the similarities and differences with the tourist guidance education system in Turkey was carried out. The obtained data were grouped and similarities were revealed. Although there is EU EN standardization that has been accepted and implemented in many countries in Europe, there is no accepted standard in education system practices and outputs.