Hamzanâme (51. cilt) inceleme-metin-sözlük
Hamzanâme (volume 51) review-text-glossary
- Tez No: 858471
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamzanâme, Hamzavî, 14th Century, Old Anatolian Turkish, Folk Tales
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 552
Özet
Hamzanâmeler, Türk edebiyatının önemli yapıtlarından biridir ve genel olarak halk edebiyatına ait olup özel olarak ise dinî-destani metinlerin en kapsamlı örneklerinden biridir. Bu eser, XIV. yüzyılda Hamzavî tarafından kaleme alınmış; Hz. Hamza'nın yaşamı ve kişiliği etrafında şekillenmiştir. Hem gramer hem de halk edebiyatı açısından zenginlikler içeren Hamzanâme, yazıldığı dönemin özelliklerini başarılı bir şekilde yansıttığı için büyük bir değere sahiptir. Hamzanâme'nin belirlenmiş yetmiş iki cildi bulunmaktadır. Bu çalışmada, elli birinci cildi ele alınmıştır. Çalışmamız, inceleme, metin ve sözlük olmak üzere üç temel bölümden oluşmaktadır. İlk olarak metin detaylı bir şekilde incelenmiş ve metnin hikâyesi sunulmuştur. Ardından metnin transkripsiyonlu çevirisi gerçekleştirilmiştir. Son olarak, metnin tüm söz varlığını içeren kapsamlı bir sözlük oluşturulmuştur. Anahtar Kelime: Hamzanâme, Hamzavî, 14.yy, Eski Anadolu Tükçesi, Halk, Hikâyeleri
Özet (Çeviri)
Hamzanâmeler is one of the most important works of Turkish literature and is one of the most comprehensive examples of folk literature in general and religious-destani texts in particular. This work was written by Hamzavî in the XIVth century and is centered around the life and personality of Hz. Hamza. Hamzanâme, which contains riches in terms of both grammar and folk literature, is of great value because it successfully reflects the characteristics of the period in which it was written. There are seventy-two volumes of Hamzanâme. This study deals with the fifty-first volume. Our study consists of three main parts: analysis, text and dictionary. First, the text is analyzed in detail and the story is presented. Then, a transcriptional translation of the text was realized. Finally, a comprehensive dictionary containing all the vocabulary of the text has been created.