Soren Kierkegaard'da anımsama ve yineleme
Remembrance and repetition in Soren Kierkegaard
- Tez No: 858472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KÖKSAL ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kierkegaard, Varoluş, Varoluş boyutları, Birey, Seçim, Yineleme (Gjentagelsen), Anımsama(anamnesis), Kierkegaard, Existence, Existential dimensions, Individual, Choice, Repetition (Gjentagelsen), Reminiscence (anamnesis)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Soren Kierkegaard, hayatını sürdürdüğü döneme ve daha sonraki dönemlere olan tesiriyle felsefe tarihinde mühim bir yer edinmiştir. Onun bu yeri varoluşçu felsefenin inşa edilişinde de kendini gösterir. Kierkegaard insanın var olduğu sürece anımsama ve yineleme faaliyetine başvuracağını söyler. Kierkegaard, anımsama ve yineleme kavramlarına gösterdiği ilgi ile aşırı dikkat çeker. Bu kavramlar özellikle Kierkegaard tarafından çok ilgi gören faaliyetlerdir. Bunun sebebi anımsama ve yineleme kavramlarının bireyin hayatının her döneminde başvurduğu faaliyetler olmasıdır. Kierkegaard anımsama faaliyetinin bilinçli bir şekilde yapıldığını öne sürer. Anımsama mazide yer alan hadiselerin bilinçli bir biçimde akla getirilmesidir. Birey mazide yer alan hadiseleri yineleme faaliyeti vesilesiyle günümüze getirir. Kierkegaard yineleme kavramını Greklerin anımsama kavramına bir alternatif olarak ortaya koyar. Grekler tüm hadiselerin mazide yaşanıp bittiğini öne sürer. Grekler bu hadiselerin asla dinamik hale getirilemeyeceğini söyler. Grekler tarafından öne sürülen bu düşünce Kierkegaard tarafından aşırı eleştirilmiştir. Bu çalışmanın mevzusu Kierkegaard'ın bu tenkitleri doğrultusunda ortaya koyduğu anımsama ve yineleme faaliyetidir. Kierkegaard Greklerin anımsama faaliyeti ile ilgili düşüncesinin yanlış olduğunu görmüş ve buna karşı çıkmıştır. İnsanlar Kierkegaard'ın anımsama ve yineleme faaliyeti hakkındaki düşünceleri sayesinde mazide yer alan anılarını dinamik hale getirebileceklerdir. Kierkegaard anımsama ve yineleme faaliyeti ile alakalı düşüncelerini öne sürerken; kendi deneyimlerinden faydalanmıştır. Bunun yanı sıra melankolik bir tutumla anımsama ve yineleme faaliyetlerini yorumlamıştır.
Özet (Çeviri)
Soren Kierkegaard has gained an important place in the history of philosophy with its influence on the period he lived in and on the following periods. This place also shows itself in the construction of existential philosophy. Kierkegaard says that as long as man exists, he will resort to the activity of remembering and repetition. Kierkegaard draws extreme attention with his interest in the concepts of reminiscence and repetition. These concepts are activities that have received a lot of attention, especially by Kierkegaard. The reason for this is that the concepts of reminiscence and repetition are the activities that the individual applies in every period of his life. Kierkegaard suggests that the activity of remembering is done consciously. Reminiscence is the conscious bringing to mind of past events. The individual brings the events in the past to the present through the repetition activity. Kierkegaard introduces the concept of repetition as an alternative to the Greek concept of recollection. The Greeks claim that all events happened and ended in the past. The Greeks say that these events can never be made dynamic. This idea put forward by the Greeks was heavily criticized by Kierkegaard. The subject of this study is the reminiscence and repetition activity that Kierkegaard put forward in line with these criticisms. Kierkegaard saw that the Greek idea of the reminiscence activity was wrong and opposed it. Thanks to Kierkegaard's thoughts on the activity of remembering and repetition, people will be able to make their memories in the past dynamic. While Kierkegaard put forward his thoughts about the activity of remembering and repetition; benefited from his own experience. In addition, he interpreted the activities of remembering and repetition with a melancholic attitude.