Soren Kierkegaard'da kaygı kavramı
The concept of anxiety in Soren Kierkegaard?s philosophy
- Tez No: 277966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, günah, benlik, varoluş alanları, özgürlük, iman, umutsuzluk, Anxiety, sin, ego, stages of existance, freedom, faith, despair
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, Soren Kierkegaard felsefesinde kaygı kavramının anlamını, ilintili olduğu kavramları ve kaygı kavramı çerçevesinde ele alınan problemleri ortaya koymaktır. Herhangi bir kavram karışıklığına yol açmamak adına felsefi kaygı ile psikolojik kaygının anlamlarının da açıklanarak felsefi kaygının netleştirilmesi de çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Yalnızca Soren Kierkegaard'ın kendi kitapları ve Kierkegaard hakkında yazılan kitap, makale ve tezlerin içeriklerinden elde edilen veriler değerlendirilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde, ele alınan problem durumu, çalışmanın önemi, amacı, sınırlılıkları, kullanılan yöntem açıklanmış ve konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalara yer verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde herhangi bir kavram kargaşasına yol açmamak için kaygı kavramının psikolojik literatürdeki anlamı da açıklanmış ve felsefi (Ontolojik) kaygıdan farkı belirtilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde Kierkegaard'ın felsefesinin temel problemleri kaygı kavramı bağlamında işlenmiş ve varoluş alanları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Ayrıca `doğal benlik', `toplumsal benlik' ve `teolojik benlik' gibi kavramlar ile `iman' ve `umutsuzluk' kavramları işlenmiştir.Çalışmanın son bölümünde ise kaygı kavramının Kierkegaard açısından ele alınışı ve kaygının ilintili olduğu `günah', `özgürlük', `iman' kavramları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to produce the concept of anxiety in Soren Kierkegaard?s philosophy and associated concepts with the anxiety and to produce the problems that concerned with the concept of anxiety. The other purpose of this work is to explain ontological anxiety and psychological anxiety to prevent any concept confusion. Only Soren Kierkegaard?s own books and the books, articles and thesis that had been written about Kierkegaard had been evaluated in this work.In the first part of this work includeds the problem of the work, importance of the work, purpose of the work, limits of this work, research method of the work. Also in this part some researches had been explained.In the second part of this work, the meaning of anxiety in psychology had been explained to prevent any concept confusion and psychological anxiety had been compared with ontological anxiety.In the third part of this work, the main problems of Soren Kierkegaard?s philosophy had been explained in concerned with the concept of anxiety and the aesthetic, ethical and religious stages had been dealed with elaborately. Also the concepts such as `the natural ego?, `the social ego?, `the teological ego?, `faith? and `despair? had been explained.In the last part of the work, the meaning of the concept of anxiety for Kierkegaard and the concepts that concerned with anxiety had been dealed with such as `sin?, `freedom? and `faith?.