Utilizing ICT on extensive reading practices of EFL learners: Teachers' views, practices, and issues concerning the implementation
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin kapsamlı okuma uygulamalarında bit kullanımı: öğretmenlerin görüşleri, uygulamaları ve uygulamaya ilişkin sorunları
- Tez No: 858530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MERÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgi ve iletişim teknolojileri, Kapsamlı okuma, Öğretmen görüşleri ve uygulamaları, İngilizce hazırlık okulu, ICT, Extensive reading, Teacher views and practices, English preparatory school
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, karma yöntem yaklaşımıyla, İngilizce Hazırlık Okulu öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) araçlarıyla kapsamlı okuma uygulamasına ilişkin görüşlerini, uygulamalarını ve yaşadıkları sorunları incelemiştir. 86 öğretmen çalışmaya katıldı ve BİT araçlarıyla kapsamlı okuma konusundaki görüşleri ve uygulamalarına ilişkin bir anketi yanıtladı. Bunun yanısıra, dokuz gönüllü öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapıldı. Nicel veriler tanımlayıcı istatistikler kullanılarak analiz edildi, ve nitel veriler içerik analizi kullanılarak analiz edildi. Son aşamada ise nicel ve nitel bulgular karıştırılarak sonuçlar birleştirildi. Bulgular, öğretmenlerin BİT araçlarıyla kapsamlı okuma uygulaması hakkında olumlu görüşlere sahip olduklarını ortaya koymuştur. Başlıca avantajların, genel dil yeterliliği ve okuma becerilerini geliştirme, dikkat çekme, motivasyon ve özerkliği artırma, çeşitli materyaller sağlama, esneklik ve kolay erişim ile ilgili olduğu keşfedildi. Sınırlılıklar, zihinsel ve fiziksel hasar, dikkat dağınıklığı, bağlantı ve güvenlik sorunları ile ilişkilendirildi. Bulgular ayrıca, bazı öğretmenlerin BİT araçlarıyla ilgili yetersiz bilgi ve deneyime sahip olmaları nedeniyle BİT araçlarıyla kapsamlı okuma uygulaması yapmadığını, diğer öğretmenlerin ise çeşitli uygulamalarla süreci yönettiklerini gösterdi. Sorunlar, öğrenci kaynaklı, öğretmen kaynaklı ve uygulama kaynaklı olmak üzere üç kategoriye ayrıldı. Bu çalışmanın bulguları, eğitim yetkilileri ve okul yönetimleri için öğretmenlerin görüşlerini ve uygulamalarını anlamak ve kapsamlı okumayı BİT araçları ile destekleme açısından yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
This study examined English Preparatory School (EPS) teachers' views, practices, and challenges regarding extensive reading (ER) practice with Information and Communication Technologies (ICT) tools through a mixed-methods approach. 86 teachers participated in the study and answered a questionnaire on their views and practices on ER with ICT tools. Besides, semi-structured interviews were conducted with nine volunteer teachers. The quantitative data were analyzed through descriptive statistics, and the qualitative data were analyzed via content analysis. In the final phase, the quantitative and qualitative findings were mixed, and the outcomes were merged. The findings revealed that teachers viewed ER practice with ICT tools positively. The primary advantages were related to improving general language proficiency and reading skills, attracting attention, increasing motivation and autonomy, providing a variety of materials, flexibility, and easy access. The limitations were associated with mental and physical damage, distraction, connection problems, and security issues. The findings also demonstrated that while some teachers did not practice ER via ICT tools due to insufficient knowledge about and experience with ICT tools, others managed the process with various practices. The problems were divided into three categories: Student-based, teacher-based, and implementation-based. The findings of this study could be useful for education authorities and school managements to understand teachers' views and practices and to support ER with ICT tools.