Bir alt kültür örneği olan Kore dalgasının gençler üzerindeki etkisi: Kayseri örneği
The effect of the Korean wave an example of subcultura on young people: Kayseri example
- Tez No: 858583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHNİ ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kore Dalgası (Hallyu), K-Pop, K-Drama, Küreselleşme, Kültür Endüstrisi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kore Dalgası, Güney Kore'nin kültürel ve sanatsal etkisinin küresel ölçekte artması olarak tanımlanır. Özellikle k-dizileri ve k-pop müziği aracılığıyla hızla yayılan bu kültürel hareket, popüler kültürün bir parçası haline gelmiştir. Son birkaç yıl içerisinde Kore Dalgası, küresel dizi ve müzik endüstrilerinde önemli bir etki yaratmıştır. Bu kültürel fenomen, dünya genelinde geniş bir hayran kitlesi edinmiştir ve Güney Kore kültürü, Kore Dalgası fenomeni sayesinde uluslararası alanda önemli bir tanınırlık kazanmış ve dünya çapında kabul görmüştür. Bu çalışma, Kayseri'deki gençlerin k-pop müzik dinleme ve Kore dizileri izleme nedenlerini sosyolojik bir perspektiften analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmış ve bu kapsamda katılımcı gözlemi yapılarak derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeden verimli sonuçlar alabilmek için katılımcı gözlem ve derinlemesine gözlem yapılmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları, 18-28 yaş arasındaki k-pop ve k-dizileri hayranı olan 35 kadından oluşmaktadır. Elde edilen bulgulara göre, gençlerin kpop müziği dinleme nedenleri arasında, etkileyici dans hareketleri, hikayelerin anlatımı, koreografiler ve mesajlar yer almaktadır. K-dizi izleme nedenleri ise, genellikle bölüm sayısının azlığı, romantizm, sevimlilik ve çıplaklık içermeyen görüntülerin sunulması şeklinde sıralanabilir. Bu veriler sayesinde, Kayseri'deki hayranların k-pop müziği dinleme ve k-dizi izleme nedenleri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Korean Wave is defined as the increase in the cultural and artistic influence of South Korea on a global scale. This cultural movement, which spread rapidly especially through k-dramas and k-pop music, has become a part of popular culture. Over the past few years, the Korean Wave has made a significant impact on the global drama and music industries. This cultural phenomenon has gained a large fan base around the world, and South Korean culture has gained significant international recognition and worldwide acceptance thanks to the Korean Wave phenomenon. This study aims to analyze the reasons why young people in Kayseri listen to k-pop music and watch Korean dramas from a sociological perspective. In this study, qualitative research methods were used and indepth interviews were conducted by participant observation. In order to get productive results from the interview, participant observation and in-depth observation were made. The participants of this study consisted of 35 women aged 18-28 who are fans of k-pop and k-dramas. According to the findings, impressive dance moves, telling stories, choreographies and messages are among the reasons why young people listen to k-pop music. The reasons for watching k-dramas can be listed as the low number of episodes, the presentation of images that do not contain romance, cuteness and nudity. Thanks to these data, the reasons why fans in Kayseri listen to k-pop music and watch k-dramas were revealed. Keywords : Korean Wave (Hallyu), K-Pop, K-Drama, Globalization, Culture Industry