Beliren yetişkinlik döneminde, romantik ilişki doyumu, olumlu çocukluk yaşantıları, genel aidiyet düzeyi ve öz-şefkat arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research about relationship between romantic relationship satisfaction, positive childhood experiences, self-compassion and general sense of belonging in emerging adulthood
- Tez No: 858638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ÇETİNTULUM HUYUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkinlik, Romantik İlişki Doyumu, Öz Şefkat, Genel Aidiyet, Olumlu Çocukluk Yaşantıları, The Emerging adulthood, The Romantic Relationship Satisfaction, The Self Affection, The General Sense of Belonging, The Positive Childhood Experiences
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada beliren yetişkinlik dönemindeki kişilerde romantik ilişki doyumu, olumlu çocukluk yaşantıları, genel aidiyet ve öz- şefkat arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 18-29 yaş arasında bulunan 289 kadın ve 88 erkek olarak toplam 377 beliren yetişkin birey katılım sağlamıştır. Çalışmanın verileri toplanırken 'Demografik Bilgi Formu', 'Romantik İlişki Doyumu Ölçeği', 'Olumlu Çocukluk Yaşantıları Ölçeği', 'Genel Aidiyet Ölçeği' ve 'Öz Şefkat Ölçeği Kısa Formu' kullanılmıştır. Anket yoluyla, online platformlar üzerinden toplanan veriler SPSS 25 programı kullanılarak, Pearson korelasyon, bağımsız gruplar için t- testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Hochberg çoklu karşılaştırma (post-hoc) testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, katılımcıların öz şefkat, olumlu çocukluk yaşantıları ve romantik ilişki doyumlarının orta düzeyde olduğu fakat genel aidiyet düzeyinin ortanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Romantik ilişki doyumu ve olumlu çocukluk yaşantıları arasında orta düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki, romantik ilişki doyumu ve öz şefkat arasında düşük düzeyde fakat pozitif yönde anlamlı bir ilişki, olumlu çocukluk yaşantıları ve öz şefkat arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki, romantik ilişki doyumu ve genel aidiyet arasında zayıf düzeyde, pozitif yönlü bir ilişki, genel aidiyet ve öz şefkat arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki, olumlu çocukluk yaşantıları ve genel aidiyet arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada çıkan sonuçlar alan yazın incelemesi ile beraber tartışılmış ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is aimed in this survey to research the analyzing the relation among the romantic relationship satisfaction in emerging adulthood,the positive childhood experiences, the general sense of belonging and self affection. Between the women and men aged 18-29,totally 377 emerging adults are included in this research.It is used“Demographic Information Form”,“Romantic Relationship Satisfaction Scale”,“Positive Childhood Experiences Scale”,“The General Sense of Belonging Scale”and“Self Affection Short Form”when the data of this research is collected.This reserach is analyzed via surveys, using the data using the SPSS 25 programme from online platforms, Pearson correlation, t-t test for free groups,one-way variance analysis (ANOVA) and Hochberg multiple comparing (post-hoc) tests. In the conclusion of the research. It is found out that the correlation of self affection, positive childhood experiences and romantic relationship satisfaction of participitants is intermediate but the general sense of belonging is in upper intermediate level. It is found out the correlation between the romantic relationship satisfaction and positive childhood experiences is intermediate positive way meaningful relationship,between romantic relationship satisfactions and the self affection is in lower- level but a positve way meaningful correlation, between positive chilhood experiences and self affection is an intermediate meaningful correlation,romantic relactionship satisfaction and general sense of belonging is in low-level,a positive way correlation,between the general sense of belonging and self affection is an intermediate meangigful correlation,between postive childhood experiences and the general sense of belonging is intermediate positive way correlation. It is argued the conclusions found out from the research with the body of literature analysis and indicated the suggestions.