Tahliyeye konu taşınmazda bulunan üçüncü şahıs
Third party residing in the property subject to evacuation
  1. Tez No: 858688
  2. Yazar: SELVİYE KARDELEN KOT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Evjctjon, Concept of Evjctjon, Thjrd Party, Tender, Prosecutjon wjth and wjthout Judgment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde ev sahibi kiracı arasındaki uyuşmazlıkların artması neticesinde, taşınmazın tahliyesi konusu çokça önem kazanmıştır. Başlangıçta taşınmazların tahliyesi deyiminden taraflar arasındaki kira ilişkisinin sona ermesi neticesinde izlenecek icrai işlem olarak düşünülse dahi tapu iptal ve tescili yahut el atmanın önlenmesi davalarının sonucunda da taşınmazın tahliye edilmesi gerekeceği unutulmamalıdır. Diğer bir deyişle taşınmazın tahliyesi Türk Borçlar Kanunu ile İcra ve İflâs Kanununda düzenlenen maddeler uyarınca kira ilişkisinin sona ermesi neticesinde Türk Medeni Kanununda ise tapu iptali ve tescili davalarında ve el atmanın önlenmesi davalarının sonucunda gerçekleştirilecektir. Tez çalışmamız usul hukuku ve icra ve iflâs hukuku açısından taşınmazın tahliyesini ve İcra ve İflâs Kanunundaki düzenlemelerin odağında hazırlanmıştır. Bu minvalde, tez çalışmamız kapsamında öncelikle tahliye kavramı, tahliye kavramının tarihçesi, hukuki sonuçları, tahliye sırasında taşınmazda bulunan üçüncü kişi kavramından ne anlaşılması gerektiği, tahliye sebepleri hususlarına açıklık getirildikten sonra icra iflâs kanunu uyarınca ilamlı ve ilamsız tahliye takipleri ile taşınmazın ihale ile satışında ihale alıcısının taşınmazın tahliyesini talep etme hakkına ilişkin yasal düzenlemeler ele alınmıştır. Son olarak ise tahliye sonrası taşınmazın sahibinin ve tahliye olunan üçüncü kişilerin hakları ve borçları üzerinde durularak çalışma tamamlanmıştır. Tez çalışması özellikle Adalet Bakanlığı İcra ve İflâs dairelerinde müdür ve icra katiplerinin, tahliye sırasında ileri sürülen itiraz incelemesini inceleyecek olan icra mahkemesinin yararlanabilmesi hedeflenerek hazırlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Tahliye, Tahliye Kavramı, Üçüncü Şahıs, İhale, İlamlı Ve İlamsız Takip
Özet (Çeviri)
Today, as a result of the increase in disputes between the landlord and the tenant, the issue of evacuation of the real estate has gained a lot of importance. It should not be forgotten that the immovable will have to be evacuated as a result of the title deed cancellation and registration or the prevention of confiscation cases, even if it is initially thought of as an executive action to be followed as a result of the termination of the lease relationship between the parties. In other words, the evacuation of the immovable will be carried out as a result of the termination of the rental relationship in accordance with the articles regulated in the Turkish Code of Obligations and the Execution and Bankruptcy Law, in the Turkish Civil Code, in the cases of cancellation and registration of title deeds and the prevention of confiscation cases. Our thesis has been prepared in the focus of the evacuation of the immovable and the regulations in the Execution and Bankruptcy Law in terms of procedural law and enforcement and bankruptcy law. In this context, within the scope of our thesis, first of all, the concept of evacuation, the history of the evacuation concept, its legal consequences, what should be understood from the concept of the third person in the immovable during the evacuation, the reasons for evacuation, and then the eviction proceedings with and without a verdict in accordance with the enforcement bankruptcy law and the tenderer's responsibility in the sale of the immovable by tender. The legal regulations regarding the right to demand the evacuation of the immovable have been discussed. Finally, the study was completed by emphasizing the rights and debts of the owner of the immovable and the third parties who were evicted after the eviction. The thesis study has been prepared with the aim of making use of the directors and enforcement clerks in the Enforcement and Bankruptcy Offices of the Ministry of Justice, and the enforcement investigation judges, who will examine the objection review brought forward during the eviction.