Yoğun bakım ünitesinde sepsis hastalarında albümin tedavisinin mortalite ve klinik parametreler üzerindeki etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of albumin therapy on mortality and clinical parameters in sepsis patients in the intensive care unit
  1. Tez No: 985919
  2. Yazar: MEHMET ALPER CİĞEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FETHİ GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, albümin, yoğun bakım, mortalite, sıvı tedavisi, akut böbrek hasarı (AKI), Sepsis ile ilişkili akut böbrek hasarı (SA-AKI), Serum albümin-insan, Sepsis, albumin, intensive care unit, mortality, fluid therapy, acute kidney injury (AKI), Sepsis-associated acute kidney injury (SA-AKI), Serum albumin-human
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesinde sepsis tanısı ile izlenen hastalarda, sepsiste erken dönemde uygulanan albümin tedavisinin mortalite ve klinik parametreler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışma, 01.01.2022–18.10.2024 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen sepsis tanısı ile izlenen hastalar alındı. Toplam 1405 hasta tarandı; dışlama kriterleri sonrası 172 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar, sepsisin ilk üç günü içerisinde albümin tedavisi alanlar (n=82) ve almayanlar (n=90) olarak iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, klinik skorlar (APACHE II, SOFA), hemodinamik parametreler, ventilasyon ve renal destek gereksinimleri, laboratuvar bulguları, kümülatif sıvı dengesi ve 28 günlük mortalite değerlendirildi. Zaman içinde değişen parametreler için aligned rank transform (ART) tabanlı mixed-effects model kullanıldı. Bulgular: İki grup arasında yaş, APACHE II ve giriş SOFA skorları açısından anlamlı fark saptanmadı. Albümin grubunda başlangıçta vazopressör ihtiyacının daha yüksek olduğu (VIS giriş p=0.002) ve laktat düzeyleri daha yüksek saptandı. Albümin tedavisi uygulanan hastalarda, ilk 7 günlük dönemde kümülatif sıvı dengesinin daha yüksek olduğu saptandı(p=0,001). Mekanik ventilasyon süresi ve renal replasman tedavisi gereksinimi albümin grubunda daha yüksekti. Yirmi sekiz günlük mortalite oranları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (%50,0 vs. %44,4; p=0.466). Albümin kullanımı taburculukta AKI gelişimine karşı koruyucu yönde ilişki gösterdi (OR=0.384, %95 GA: 0.193–0.762; p=0.006). Sonuç: Sepsis hastalarında erken dönem albumin kullanımı kümülatif sıvı miktarını azaltmamıştır. Kontrol grubuna göre başlangıçta vazopressör ihtiyacı ve laktat seviyeleri yüksek olan albumin grubunda 28 günlük mortalitenin benzer bulunması ve taburculukta akut böbrek hasarı gelişimi açısından çoklu analizlerde düşük bulunması, böbrek fonksiyonları üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu ispat etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the effects of early albumin therapy on mortality and clinical parameters in patients followed with a diagnosis of sepsis in the intensive care unit. Materials and Methods: This retrospective observational study included patients followed with a diagnosis of sepsis in the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit of Marmara University Pendik Training and Research Hospital between 01.01.2022 and 18.10.2024. A total of 1405 patients were screened; after the exclusion criteria, 172 patients were included in the study. Patients were divided into two groups as those who received albumin therapy within the first three days of sepsis (n=82) and those who did not (n=90). Demographic data, clinical scores (APACHE II, SOFA), hemodynamic parameters, ventilatory and renal support requirements, laboratory findings, cumulative fluid balance, and 28-day mortality were evaluated. An aligned rank transform (ART)-based mixed-effects model was used for parameters that changed over time. Results: No significant difference was found between the two groups in terms of age, APACHE II, and baseline SOFA scores. In the albumin group, the vasopressor requirement at baseline was higher (baseline VIS p=0.002) and lactate levels were found to be higher. In patients who received albumin therapy, cumulative fluid balance was found to be higher in the first 7-day period (p=0.001). Mechanical ventilation duration and renal replacement therapy requirement were higher in the albumin group. No statistically significant difference was found between the groups in terms of 28-day mortality rates (50.0% vs. 44.4; p=0.466). Albumin use showed a protective association against the development of AKI at discharge (OR=0.384, 95% CI: 0.193–0.762; p=0.006). Conclusion: Early albumin use in sepsis patients did not reduce the cumulative fluid amount. In the albumin group, in which the baseline vasopressor requirement and lactate levels were higher compared to the control group, the similar 28-day mortality and the lower incidence of acute kidney injury at discharge in multivariable analyses prove that it has positive effects on renal functions.