Yenidoğanın geçici takipnesı olan bebekler ile sağlıklı yenidoğanların hematolojik parametrelerinin karşılaştırması
Comparison of hematological parameters of babies with transient newborn tachypnea and healthy newborns
  1. Tez No: 858758
  2. Yazar: MUHAMMED HAMDİN ŞİRİP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABİT DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: WBC, LYM, NEU, HGB, HCT, MPV, PLT, YDGT, WBC, LYM, NEU, HGB, HCT, MPV, PLT, YDGT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatırılarak izlenen geçici takipneli yenidoğanların laboratuvar bulgularından hemogram verilerinin retrospektif olarak incelenmesi ve sağlıklı yeni doğanların hemogram parametreleri ile karşılaştırılması ve sonuçların tartışılması amaçlanmıştır. Çalışma Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım ünitesinde yapılmıştır. Yenidoğanın Geçici Takipnesi tanısı alan 100 yenidoğan hasta gurubunu, 100 sağlıklı yenidoğan da kontrol gurubunu oluşturmak üzere toplam 200 olguya ait hemogram parametreleri (WBC, LYM, NEU, HGB, HCT, MPV, PLT) çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; kontrol gurubunda bulunan olgulara ait WBC değeri ortalaması, hasta gurubunda bulunan olgulara ait ortalamadan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Hasta gurubunda bulunan olgulara ait LYM değeri ortalaması, kontrol gurubunda bulunan olgulara ait ortalamadan daha yüksek ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir. Kontrol gurubunda bulunan olgulara ait NEU değeri ortalaması, hasta gurubunda bulunan olgulara ait ortalamadan daha yüksek ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir. Kontrol gurubunda bulunan olgulara ait HCT değeri ortalaması hasta gurubunda bulunan olgulara ait ortalamadan daha yüksek ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir. Hasta gurubunda bulunan olgulara ait HGB değeri ortalaması, kontrol gurubunda bulunan olgulara ait ortalamadan daha yüksek ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir. Hasta gurubunda bulunan olgulara ait ortalama MPV değeri ortalaması, kontrol gurubunda bulunan olgulara ait ortalamadan daha yüksek ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir. Kontrol gurubunda bulunan olgulara ait PLT değeri ortalaması, hasta gurubunda bulunan olgulara ait ortalamadan istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksektir. Çalışmada hasta gurubunda yer alan olguların hemogram parametrelerinden; WBC değerleri ile LYM, NEU, HCT, MPV ve PLT değerleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişki söz konusudur. Yine hasta gurubunda, LYM ile MPV değerleri arasında, NEU ile HCT değerleri arasında, HCT değerleri ile HGB değerleri arasında ve HGB değerleri ile MPV değerleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada kontrol gurubunda yer alan olguların hemogram parametrelerinden, WBC değerleri ile LYM, NEU ve HGB değerleri arasında pozitif yönlü MPV değerleri arasında ise negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. LYM ile MPV değerleri arasında negatif yönlü, PLT değerleri arasında pozitif yönlü, NEU ile HCT değerleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönlü, HCT değerleri ile HGB değerleri arasında pozitif yönlü, MPV ve PLT değerleri arasında negatif yönlü, HGB değerleri ile MPV değerleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to retrospectively examine the laboratory findings of the newborns with transient tachypnea followed up in the neonatal intensive care unit, to compare the hemogram parameters of healthy newborns and to discuss the results. The study was carried out in the Neonatal Intensive Care Unit of Harran University Medical Faculty Hospital. Hemogram parameters (WBC, LYM, NEU, HGB, HCT, MPV, PLT) of a total of 200 cases were evaluated within the scope of the study, including 100 newborn patient groups diagnosed with Transient Tachypnea of the Newborn and 100 healthy newborns as the control group. According to the findings obtained from the study; The mean WBC value of the patients in the control group is statistically significantly higher than the mean of the patients in the patient group. The mean LYM value of the patients in the patient group is higher than the mean of the patients in the control group, but it is not statistically significant. The mean NEU value of the patients in the control group is higher than the mean of the patients in the patient group, but it is not statistically significant. The average of the HCT value of the subjects in the control group is higher than the average of the subjects in the patient group, but it is not statistically significant. The mean HGB value of the patients in the patient group is higher than the mean of the patients in the control group, but it is not statistically significant. The mean MPV value of the patients in the patient group was higher than the mean of the patients in the control group, but it was not statistically significant. The average of the PLT value of the subjects in the control group is statistically significantly higher than the average of the subjects in the patient group. From the hemogram parameters of the cases in the patient group in the study; There is a statistically significant positive correlation between WBC values and LYM, NEU, HCT, MPV and PLT values. Again in the patient group, it was determined that there was a statistically significant positive correlation between LYM and MPV values, between NEU and HCT values, between HCT values and HGB values, and between HGB values and MPV values. In the study, among the hemogram parameters of the subjects in the control group, there was a statistically significant correlation between WBC values and LYM, NEU and HGB values, and a positive relationship between MPV values and a negative statistically significant relationship. There is a negative direction between LYM and MPV values, a positive direction between PLT values, statistically positive between NEU and HCT values, a positive direction between HCT values and HGB values, negative directions between MPV and PLT values, and a positive direction between HGB values and MPV values. there is a relationship.