Kan akışı kısıtlama yöntemi ile kombine edilen düşük yoğunluklu bisiklet egzersizinin maksvo2 kas kuvveti ve kas kalınlığına etkisi
The effect of blood flow restriction method combined with low-intensity cycling exercises on VO2max muscle strength and muscle thickness
  1. Tez No: 858759
  2. Yazar: GÖNÜL YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAİT BURAK AKTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kan akışı kısıtlama, aerobik kapasite, maksVO2, kas kuvveti, kas kalınlığı, Blood flow restriction, aerobic capacity, VO2max, muscle strength, muscle thickness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Son yıllarda kan akışı kısıtlama yöntemi (KAK) geleneksel egzersiz yöntemlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemin kuvvet gelişimi üzerine etkileri bilinirken, aerobik kapasite üzerindeki etkileri ile ilgili literatürde çelişkili sonuçların olduğu görülmektedir. Bu düşünce ile yapılan çalışmanın amacı kan akışı kısıtlama yöntemi ile kombine edilen düşük yoğunluklu bisiklet egzersizinin maksVO2, kas kuvveti ve kas kalınlığına etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 18-25 yaş aralığında 24 sedanter erkek birey gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar bisiklet egzersiz grubu (BG), bisiklet egzersiz+kan akışı kısıtlama grubu (BKAKG) ve kontrol grubu (KG) olarak 8'er kişilik 3 gruba ayrılmıştır. BG'ye maksVO2'nin %40'ında 40 dk, BKAKG'ye uzuv tıkanma basıncının %60-80'i arasında KAK yöntemi ile ve maksVO2'nin %40'ında 15 dk, KG'ye ise maksVO2'nin %40'ında 15 dk'dan oluşan bisiklet egzersiz programı 9 hafta boyunca haftanın 3 günü uygulatılmıştır. Katılımcıların diz izokinetik kuvvet parametreleri, kas kalınlıkları ve maksVO2 değerleri çalışmanın başlangıcında ve 10. haftada olmak üzere 2 kez ölçülmüştür. Verilerin analizinde, farklı protokollerin sonuçlarını, ön-son test ölçümlerini ve protokol*zaman etkileşim etkisini incelemek için, Tekrarlanan Ölçümler iki yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, BG ve BKAKG'nin kas kalınlığı ve maksVO2 parametrelerinin tamamında son test lehine anlamlı fark tespit edilmiştir. İzokinetik kuvvet parametrelerin tamamında ise BKAKG'da son test lehine anlamlı fark belirlenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmada solunum değişim oranı (RER) ve her iki bacak vastus lateralis (VL) kas kalınlığında BKAKG'ye lehine anlamlı fark belirlenirken, diğer parametrelerde gelişimin benzer olduğu görülmüştür. 60°s-1 ve 300°s-1 açısal hızlarda izokinetik kuvvet parametrelerinin tamamında gruplar arası fark belirlenmezken, 180°s-1 açısal hızda pik tork (PT) sol bacak quadriceps (Q) ve ortalama güç (OG) sağ bacak Q parametrelerinde BKAKG'ye lehine anlamlı fark tespit edilmiştir. KAK yöntemi ile uygulanan düşük yoğunluklu bisiklet egzersizinin aerobik kapasitenin belirleyicisi olan maksVO2 değerini geliştirmesinin yanı sıra sportif performansın önemli belirleyicilerinden olan kas kuvvet ve kalınlık parametrelerini de olumlu yönde etkilemesi ile yüksek yoğunluklu bisiklet egzersizlerine güçlü bir alternatif yöntem olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, blood flow restriction method (BFR) has been used as an alternative to traditional exercise methods. While the effects of this method on strength development are known, there are conflicting results in the literature regarding its effects on aerobic capacity. With this in mind, the aim of the study is to examine the effect of low-intensity cycling exercise combined with BFR method on VO2max, muscle strength and muscle thickness. Twenty-four sedentary male individuals between the ages of 18-25 participated in the study voluntarily. Participants were divided into 3 groups of 8 people each: cycling exercise group (CEG), cycling exercise+blood flow restriction group (CBFRG) and control group (CG). CEG was given 40 minutes at 40% of VO2max, CBFRG was given 15 minutes at 40% of VO2max with the BFR method between 60-80% of the limb occlusion pressure, and CG was given 40% of VO2max. A 15-minute cycling exercise program was implemented tree days a week for nine weeks. Participants' knee isokinetic strength parameters, muscle thickness and VO2max values were measured twice, at the beginning of the study and after the 10th week. In the analysis of the data, Repeated Measures two-way ANOVA test was used to examine the results of different protocols, pre-post test measurements and protocol*time interaction effect. As a result of the analysis of the data, a significant difference was detected in favor of the posttest in all muscle thickness and VO2max parameters of CEG and CBFRG. A significant difference was determined in favor of the post-test in all isokinetic strength parameters in CBFRG. In the comparison between groups, a significant difference in favor of CBFRG was determined in respiratory exchange rate (RER) and vastus lateralis (VL) muscle thickness of both legs, while the development in other parameters was similar. While there was no difference between groups in all isokinetic force parameters at 60°s-1 and 300°s-1 angular speeds, peak torque (PT), left leg quadriceps (Q) and average power (AP) right leg Q parameters were determined at 180°s-1 angular speed. The application of low-intensity cycling exercise with BFR is considered to be a strong alternative method, not only for improving the VO2max, a determinant of aerobic capacity but also for positively influencing crucial parameters of athletic performance, such as muscle strength and thickness.