Koşucularda 8 hafta uygulanan kan akımı kısıtlaması ile kombine izokinetik eğitim programının maksimal kas kuvveti, kassal dayanıklılık ve anaerobik kapasite üzerine etkisinin araştırılması
Impact of 8-week blood flow restriction and combined isokinetic training program on maximal muscular strength, muscular endurance and anaerobic capacity in runners
- Tez No: 873879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA KOCAHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kan akımı kısıtlı egzersiz, izokinetik eğitim, sporcu performansı, kas kuvveti, Blood flow restriction exercise, isokinetic training, athlete performance, muscle strength
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmamızda diz ekleminde yüksek yüklü izokinetik eğitim sırasında kan akımını kısıtlamanın koşucularda maksimum kas kuvveti, kas dayanıklılığı ve anaerobik kapasite üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 42 sporcu dâhil edildi. Katılımcılar kan akımı kısıtlaması ile izokinetik eğitim (Çalışma Grubu; n= 21) ve kan akımı kısıtlamasız izokinetik eğitim (Kontrol Grubu; n=21) olmak üzere randomize olarak iki gruba ayrıldı. Çalışma grubunda doppler ultrasonografi ile belirlenen kişiye özel oklüzyon basıncının %80'i alt ekstremite manşonlarıyla uygulandı. İzokinetik dinamometrede 60°/sn açısal hızda 3 set x 10 tekrar; 180°/sn açısal hızda 3 set x 30 tekrarlı izokinetik eğitim protokolü 8 hafta, haftada 2 kez toplam 16 seans olarak uygulandı. Kontrol grubuna aynı eğitim protokolü kan akımı kısıtlaması olmadan uygulandı. Katılımcıların eğitim öncesi ve sonrası kas kuvveti ve kassal dayanıklılığı izokinetik dinamometre ile anaerobik kapasiteleri bacak bisiklet ergometresinde Wingate testi ile değerlendirildi. Beş km ve 10 km koşu sürelerini katılımcılar eğitim programından önce ve sonra kronometre ile ölçtüler ve bu süreler kayıt altına alındı. Gruplar arasındaki farklılıkların istatistiksel analizi, anlamlılık düzeyi 0,05 olarak hipotez testleri ile gerçekleştirildi. Bulgular: Eğitim sonrasında grupların maksimal kas kuvvetinde anlamlı artış olduğu, ancak gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı görüldü. Çalışma grubunda dominant ekstremite ekstansiyon ve fleksiyon; non-dominant ekstremite fleksiyon yorgunluk indeksinde anlamlı azalma olduğu; kontrol grubunda herhangi bir farklılık olmadığı, grupların karşılaştırılmasında çalışma grubunda anlamlı azalma olduğu görüldü. Anaerobik kapasitede çalışma grubunun ortalama iş ve minimum güç değerlerinde anlamlı artış olduğu; kontrol grubunda fark olmadığı, grupların karşılaştırılmasında minimum güç ve yorgunluk indeksinde çalışma grubu lehine anlamlı fark olduğu görüldü. Grupların 5 km ve 10 km koşu sürelerinde anlamlı artış olduğu, gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı görüldü. Sonuç: Koşucularda kan akımı kısıtlamasıyla birlikte uygulanan yüksek yüklü izokinetik eğitim kas dayanıklılığını geliştirir. Bu uygulama sporcuların yorulmadan performanslarını daha uzun süre koruyabilmelerini sağlayacağından rutin antrenman programlarında yer almasının faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the effect of blood flow restriction combined with high-load isokinetic training on thigh maximum muscle strength, muscle endurance, and anaerobic capacity in runners. Materials and Methods: A total of 42 athletes were included in the study. The participants were randomly assigned to either the isokinetic training group with blood flow restriction (BFR Group; n=21) or the isokinetic training group without blood flow restriction (Control Group; n=21). In the BFR group, the occlusion pressure was set to 80% of the personalized value as determined by Doppler ultrasonography and applied via lower extremity cuffs. An isokinetic training protocol was performed on an isokinetic dynamometer for 8 weeks, 2 times a week for 16 sessions. The protocol consisted of 3 sets of 10 repetitions at an angular speed of 60°/sec and 3 sets of 30 repetitions at an angular speed of 180°/sec. The control group was subjected to the same training protocol, except the blood flow restriction. The muscle strength and muscular endurance of the participants were evaluated before and after the training program using an isokinetic dynamometer. Additionally, the anaerobic capacity of the participants was assessed through the Wingate test, which was conducted on a leg bicycle ergometer. The participants were instructed to measure both their 5-km and 10-km running times using a stopwatch before and after the training program. The recorded times were then analyzed. The statistical analysis of the differences between the groups was performed using hypothesis tests with a significance level of 0,05. Results: There was a significant increase in the maximal muscle strength of both groups after training protocol. No significant difference was observed in the magnitude of strength enhancement between the two groups. There was a significant decrease in the fatigue index of dominant limb extension and flexion and non-dominant limb flexion in the BFR group. There was no difference in the control group for fatigue index. In anaerobic capacity, there was a significant increase in the mean work and minimum power values of the BFR group. There was no difference in the control group. There was a significant increase in the 5 km and 10 km running times of the groups, but there was no significant difference between the groups. Conclusion: Blood flow restriction combined with high-load isokinetic training improves thigh muscle endurance in runners. Since this application will enable athletes to maintain their performance for a longer period of time without fatigue, it would be beneficial to include it in routine training programs.