İrfan Yalçın'ın romanları ve romancılığı
Irfan Yalçın's novels and his novelism
- Tez No: 858882
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERVET ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İrfan Yalçın, roman, romancılık, İrfan Yalçın, novel, novelism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
“İrfan Yalçın'ın Romanları ve Romancılığı”adını taşıyan tez çalışmasında İrfan Yalçın'ın romanları ve roman anlayışı incelenmiştir. İrfan Yalçın şiir, çeviri, eleştiri, hikâye, roman gibi farklı edebî türlerde eserler vermiştir. Eleştiri ve roman türündeki eserleriyle çeşitli ödüller kazanmıştır. Toplumun her kesiminden insanı, bu insanların sıkıntılarını ve yaşam mücadelelerini romanlarında anlatmıştır. Sanat hayatında toplumun çeşitli kesimine ait insanları gerçekçi bir anlayışla eserlerinde işlemiştir. Yazar, romanlarını oluştururken gözlemden faydalanmıştır. Eserlerini günlük konuşma diliyle oluşturmuştur. Romanlarında yaşadığı topluma ait insanların yaşamlarından yola çıkarak toplumun ne hâlde olduğunu yansıtmaya çalışmıştır. İçinde bulunduğu döneme ve topluma kayıtsız kalamayan Yalçın eserlerinde yaşamı bozulmuş bireylerden yola çıkarak topluma dair düşündüklerini yansıtmıştır. Mekân olarak memleketi olan Zonguldak'ı ve eğitim görüp yaşamını da bir süre sürdürdüğü İstanbul'u kullanmıştır. Zaman ögesi romanlarında anlattığı dönemlerden izler taşımaktadır. Romanlarında zaman, olay örgüsünün önemli parçalarından birini oluşturur. Aldığı ödüller ve ortaya koyduğu eserlere rağmen İrfan Yalçın hakkında yeterli bir akademik çalışma bulunmamaktadır. Yapılan bu çalışmayla İrfan Yalçın'la ilgili yapılan çalışmalara yenisini ekleyerek konuyla ilgili literatüre katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“İrfan Yalçın's Novels and Novelism”, İrfan Yalçın's novels and his understanding of the novel are analysed. İrfan Yalçın has produced works in different literary genres such as poetry, translation, criticism, story and novel. He won various awards with his works in the genre of criticism and novel. He described people from all segments of the society, their troubles and life struggles in his novels. In his artistic life, he depicted people from various segments of society in his works with a realistic understanding. The author benefited from observation while creating his novels. He created his works in daily spoken language. In his novels, he tried to reflect the state of the society based on the lives of the people belonging to the society he lived in. Yalçın, who could not remain indifferent to the period and society he was in, reflected what he thought about society in his works based on individuals whose lives were corrupted. As a place, he used Zonguldak, his hometown, and Istanbul, where he studied and lived for a while. The time element bears traces of the periods described in his novels. In his novels, time is one of the important parts of the plot. Despite the awards he has received and the works he has produced, there are not enough academic studies on İrfan Yalçın. With this study, it is aimed to eliminate the lack of academic studies on İrfan Yalçın and to contribute to the literature by analysing the novels and novelism of the artist.